Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2013,
15.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept velika noč jajca pirhi šunka kruh

Sobota, 30. 3. 2013, 15.05

6 let, 6 mesecev

Kaj storiti z ostanki hrane po velikonočni pojedini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Po velikonočnih praznikih vam bo zagotovo ostalo še kaj šunke, jajc in kruha. Ponujamo vam nekaj idej, kaj vse lahko z ostanki velikonočnih jedi naredite malce drugače in spet zelo okusno!

Šunka in jajca sta zelo praktični jedi in se lahko uporabljata za pripravo različnih okusnih in hranljivih obrokov – enolončnice, solate, kot dopolnilo rižotam ali listnatemu testu in kot dodatek omakam. Tukaj je nekaj preprostih načinov.

Pirhi

Trdo kuhana jajca lahko uporabimo za pripravo sendvičev, solat, namazov in prigrizkov. Na zelo preprost način z nekaj novimi sestavinami naredimo nove okusne jedi. Za vas pa smo našli recept za jajca po škotsko.

Jajca po škotsko

4 trdo kuhana jajca

250 g mešanega mletega mesa

½ žličke soli

½ žličke mlete čebule

½ žličke mletega česna

1 žlička peteršilja

1 žlica paradižnikove omake

1 jajce

1 ščep soli

3 žlice moke

4 žlice drobtin olje za cvrtje

Meso dobro pregnetite s soljo, čebulo, česnom, peteršiljem in paradižnikovo omako. Razdelite ga na štiri dele. Vsako četrtino mase na roki potlačite, položite nanj jajce in ga zaprite v meso. Jajce stepite s soljo. Kroglice najprej dobro povaljajte v moki, namočite v jajcu in nato povaljajte še v drobtinah. Segrejte olje za cvrtje in vsa štiri jajca v mesu ocvrite hkrati na zmernem ognju. Postrezite topla ali hladna ob solati.

Kuhana šunka

Ostanki kuhane šunke so nadvse primerni za pripravo okusnih domačih jedi, kot so na primer omake za testenine, omlete, polpeti, pice ali solate. Šunko narežite na tanjše kose in jih zamrznite v zamrzovalniku ter jih pozneje uporabite v vseh mogočih jedeh.

Francoski krompir

 | Foto: 70 dag krompirja

4 kuhana jajca

12 dag prekajene mesnine

1 čebula

sol

maslo

Preliv: 1 dl kisle smetane, 1 jajce, sol, poper, sir

Krompir skuhamo v oblicah, ga olupimo in narežemo na kolobarje.Štiri trdo kuhana jajca prav tako narežemo na kolobarje. Na dveh žlicah masla prepražimo drobno nasekljano čebulo, pekač premažemo z maščobo in nanj zložimo plast krompirja, nato potresemo prepraženo čebulo, prekrijemo s plastjo trdo kuhanih jajc in narezane prekajene mesnine in pokrijemo s krompirjem. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. V posodi zmešamo smetano, sol, poper in celo jajce ter prelijemo čez krompir. Po vrhu potresemo še s sirom. Vse skupaj pečemo v pečici pri 200 stopinjah Celzija približno 15 minut.

Kruh

Po velikonočni pogostitvi ostane tudi veliko kruha. Nekaj ga lahko zmrznete in uporabite pozneje, nekaj pa ga lahko porabite za slovensko velikonočno jed naših babic – prato ali pa pripravite kruhove cmoke.

Kruhovi cmoki s šunko

 | Foto: 15 dag kruha

5 dag šunke

1 čebula

2 jajci

2–3 dl mleka

olje

moka

Kruh narežemo na kocke, ga stresemo v skledo, potresemo s peteršiljem in primešamo čebulo, ki smo jo prej popražili na olju. Dodamo na drobno narezano šunko in prelijemo z mešanico razžvrkljanih jajc, smetane, mleka in soli. Rahlo zmešamo, nato s kuhalnico potlačimo toliko, da se kruh enakomerno navlaži. Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke. Površino cmoka zgladimo, če je treba, jih še povaljamo v moki. Cmoke kuhamo v slani vodi sedem minut. Ko so kuhani, jih prelijemo s stopljenim maslom ali prepraženimi drobtinami.

Ne spreglejte