Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo vino peneče vino šampanjec Ferrari

Četrtek, 15. 10. 2015, 14.25

8 let

Tudi peneča vina imajo svoje svetovno prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tom Stevenson je Britanec, ki ga mnogi opisujejo kot vodilnega svetovnega poznavalca šampanjcev. Nič čudnega, da je ustanovil svetovno prvenstvo šampanjcev in penečih vin.

Stevenson velja tudi za enega najboljših piscev o vinu – piscev, ne kritikov. Napisal je 23 knjig, prevedenih v 25 jezikov. Njegova knjiga Champagne iz leta 1986 je bila celo prva knjiga o vinu, ki je dobila kakšno literarno nagrado. Predvsem je zaslovel s tem, da je v enciklopediji šampanjca objavil, da so Angleži 40 let pred Francozi odkrili sekundarno fermentacijo šampanjca. Tako naj bi bilo vsaj zapisano v dokumentih iz 17. stoletja, ki jih je objavil v enciklopediji.

Poleg tega, da je v mnogih žirijah ocenjevanja šampanjcev, je ustanovil svetovno prvenstvo šampanjcev in penečega vina CSWWC, kjer ocenjujejo izključno peneča vina, in sicer po regijah. Tekmovanje je v Londonu, poleg srebrnih in bronastih medalj razglasijo tudi zmagovalce posameznih regij, pridelovalca leta in seveda svetovnega prvaka. Letos je to postal šampanjec Louis Roederer 2004 Cristal Rosé Brut.

Uspešno leto za italijanske mehurčke

Za najboljšega pridelovalca leta je bila proglašena italijanska klet Ferrari iz Trentina, ki je sicer dobila še devet zlatih medalj in sedem naslovov najboljši v svojem razredu. Le opomba: na tekmovanje so poslali devet vin. Tako je bil za najboljše italijansko peneče vino razglašen Ferrari Perlé 2006 Trento DOC v steklenici magnum. Poleg tega so Italijani odnesli tudi nagrado predsednika žirije, ki so jo letos podelili za najboljše suho peneče vino iz avtohtone sorte – piemontski rosé iz sorte nebbiolo.

Slovenci na tekmovanju ne sodelujejo, zanimivo pa je, da so letos sodelovali Srbi. Za najboljše srbsko peneče vino je bil razglašen Trijumf 2009 Chardonnay Blanc de Blancs Extra Brut iz šumadijske kleti Aleksandrović, ki je prva peneča vina na tržišče dala leta 2010, Trijumf pa opisujejo kot energično in sveže vino.

Ferrari Perlé Nero 2005

Zgodba trenutno ene vodilnih kleti v pridelavi penečih vin v Italiji se je začela s sanjami Giulia Ferrarija. Želel si je narediti takšno peneče vino, kot ga v Šampanji že dolgo pridelujejo. Njegovo pot zdaj nadaljuje družina Lunelli, ki se je osredotočila zgolj na klasično metodo pridelave penečih vin in postala ena izmed desetih največjih pridelovalcev penečih vin na svetu, saj letno pridelajo kar pet milijonov steklenic.

Penina Perlé Nero 2005 je letniško peneče vino, pridelano le iz modrega pinota, ki je pet let zorela na kvasovkah. Je svetlo rumene barve z zlatimi odtenki, ki jih lepo dopolnjujejo drobni mehurčki. Nos je zelo bogat, spominja na jabolka, arašidovo maslo in pa seveda krušno skorjo, katere aromo vino pridobi, če se toliko časa stara na kvasovkah. V ustih nas navduši s svežino, drobnimi mehurčki in lepo sadnostjo. Ima zelo poln okus s prijetno svežino, ki kar kliče po še.

To vino se bo odlično podalo k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice ter surovi škampovi repki. Lahko pa si ga preprosto privoščite samega, navdušilo vas bo!

Sorta: modri pinot Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 52,40 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte