SiolNET. Trendi Kulinarika
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tej kuharski mojstrici je Ana Roš predala naziv najboljše na svetu

1,32

termometer

Clare Smyth
Foto: www.theworlds50best.com

Po dobrem letu dni, odkar so Ano Roš razglasili za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, je ta naziv prešel v roke Severne Irke Clare Smyth.

Clare Smyth, ki ji je revija Restaurant pripela letošnji naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu, se je na samostojno pot podala šele pred kratkim, svojo restavracijo Core je v londonski četrti Notting Hill odprla julija lani.

Kalila se je pri najbolj znanih mojstrih na svetu

Pred tem pa je danes 39-letna mojstrica, rojena na Severnem Irskem, delala pri nekaterih najbolj znanih kulinaričnih imenih na svetu. Med drugim se je kalila v znameniti restavraciji The French Laundry v kalifornijski dolini Napa ter v newyorški instituciji Per Se (obe restavraciji sta v lasti legendarnega kuharja Thomasa Kellerja). Leta 2007 je prevzela kuhinjo londonske restavracije zvezdnika Gordona Ramsayja in s tem postala prva kuharska mojstrica, ki je v Veliki Britaniji vodila kuhinjo restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami. Leto in pol je delala tudi v prestižni monaški restavraciji Le Louis XV francoskega mojstra Alaina Ducassa.

"V vrhunski kulinariki so ženske še vedno premalo prepoznavne in glede tega je treba nekaj storiti - ničesar ne bomo spremenili, če bomo to dejstvo ignorirali," je Clare Smyth povedala v intervjuju ob razkritju, da je letošnja najboljša kuharska mojstrica na svetu.

"Delala sem ob moških v najnapornejših kuhinjah na svetu in blestela"

V svoji kuhinji ima med 14 kuharji le tri ženske, "ker se preprosto ne prebijejo v ospredje". "Ženske potrebujejo več spodbude, da se izpostavijo. Moramo jih spodbujati pri tem," je izjavila. "Meni se uspeh ni kar zgodil, ampak sem delala zanj. Delala sem ob moških v najnapornejših kuhinjah na svetu in blestela. Ločevanje kuharskih mojstrov na moške in ženske se mi zato zdi nenavadno, a v vrhunskih restavracijah preprosto ne vidimo dovolj žensk, in to je treba spremeniti."

Že odkar podeljujejo nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico, ob njej obstajajo vroče razprave o tem, zakaj je sploh potrebna. Clare Smyth je ob tem dejala, da upa, da s pomočjo izobraževanja in mentorstva kmalu ne bo več potrebe po nagradah, ločenih po spolih. "Upam, da jih kmalu ne bo več, ker bodo ženske v tej panogi postale enako prepoznavne in imele enake možnosti."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin