SiolNET. Trendi Kulinarika
Oglasno sporočilo
 • Messenger
 • Messenger

Svetovni dan kave: sedem zanimivosti o kavi

Oglasno sporočilo

Mnogi si težko predstavljamo začetek dneva brez kave, zato vzemite skodelico in medtem ko berete teh sedem dejstev o kavi, uživajte v srkanju tega poživljajočega napitka. Svetovni dan kave, ki ga vse od leta 2015 praznujemo 1. oktobra, je namreč idealna priložnost, da izvemo nekaj več o tej sestavini, ki nas vsak dan znova napolni z energijo.

7 zanimivosti o kavi | Foto:  

 1. Legenda pravi, da so pastirji koz v 9. stoletju opazili učinek kofeina na svoje koze, ki so po zaužitju rastline kavovca plesale. Lokalni menih je nato naredil pijačo iz pridelka in ugotovil, da ponoči ne spi. Tako je nastala izvirna skodelica kave.
 2. Ali ste vedeli, da so kavna zrna v resnici semena? So koščice češnjam podobnih jagod, ki jih najdemo na cvetočih grmovnicah, vendar jih zaradi podobnosti s stročnicami imenujemo kar zna.
 3. Po podatkih Mednarodne organizacije za kavo danes Brazilija proizvede približno tretjino svetovne ponudbe, kar je približno dvakrat več kot drugouvrščeni Vietnam. Brazilska kava je znana po nizki kislosti, podobno kot številne druge afriške kave. Poleg nizke kislosti ima brazilska kava edinstven sladek in subtilen okus ter rahlo, prijetno aromo.
 4. Italijani niso tisti, ki popijejo največ kave na dan. Konkurenco jim dela Finska, ki je domovina največjih ljubiteljev kave. Osem ali devet skodelic na dan je norma v tej nordijski državi, nekateri domačini pa jih zaužijejo celo 30, kar ni priporočljivo.
 5. Arabica je najbolj priljubljena vrsta kave. Kavni navdušenci pravijo, da je najboljša zaradi svojega prepoznavnega okusa. Zrna arabice, ki se običajno uporabljajo za črno kavo, imajo slajši in kompleksnejši okus. Pri De'Longhi Slovenija za raznovrstno pripravo kave ponujajo kavna zrna, ki bodo razvajala vaše brbončice. Z aparati za kavo De'Longhi lahko postanete pravi strokovnjak za pripravo dobre kave v udobju lastnega doma.

  7 zanimivosti o kavi | Foto:
 6. Kava se uživa v tako velikih količinah, da je druga največje trgovano blago na svetu, prekaša jo le surova nafta. Takoj za vodo je naša najljubša pijača.
 7. Espresso je po najnovejših raziskavah najbolj priljubljen kavni napitek po vsem svetu. Je pa mogoče opaziti, da so različni kavni recepti vedno bolj zaželena tematika na družbenih omrežjih. Leta 2022 nas je navdušila puhasta dalgona kava, vmes pa se je zvrstil še niz drugih viralnih kavnih trendov. Med drugim si lahko kavne recepte za sladkosnede pogledate tudi na profilu De'Longhi Slovenija na Instagramu.

Naročnik oglasnega sporočila je DE LONGHI HRVATSKA D.O.O. 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin