Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept marelice mousse

Petek, 4. 7. 2014, 10.27

8 let

Sladki konec tedna: Kako je marelice jedel Christian Dior?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osvežilen sadni mousse po receptu slovitega francoskega modnega oblikovalca je idealen za poletne dni, ne nazadnje pa je tudi sezona marelic na vrhuncu.

Leta 1956 je v ZDA v seriji kultnih kuharskih knjig, ki so izhajale pod blagovno znamko Betty Crocker, izšla kuharica, obogateni z recepti, ki so jih prispevale znane osebnosti tistega časa, od televizijskega voditelja Eda Sullivana do ameriške prve dame Eleanor Roosevelt. Med njimi se je znašel tudi francoski modni velikan Christian Dior, ki je prispeval jedilnik z imenom Večerja v Parizu, v katerem je za sladico priporočil rahel marelični mousse.

Trenutno je čas svežih marelic, zato si posladek, eleganten kot Diorjeve kreacije, vsekakor privoščite.

Marelični mousse po Diorjevo

6 marelic 3 žlice sladkorja 1 čajna žlička instant želatine v prahu 2 jedilni žlici češnjevega žganja (kirch oziroma kirchwasser, lahko ga zamenjate tudi z navadnim sadnim žganjem) 240 mililitrov sladke smetane 70 gramov sladkorja v prahu ščepec soli voda

Marelice olupite, odstranite koščico in narežite na četrtine. Skupaj s tremi žlicami sladkorja in decilitrom vode jih na zmernem ognju kuhajte okoli pol ure, da se zmehčajo. S kuhinjskim mešalnikom jih zmešajte v pire in ohladite. Primešajte instant želatino in češnjevo žganje (če ga nimate, lahko uporabite tudi navadno sadno žganje).

V drugi posodi stepite smetano, potem počasi primešajte še sladkor v prahu in sol. V stepeno smetano z lopatico primešajte marelično zmes – mešajte previdno in počasi, da se ne sesede.

Naložite v skodelice oziroma kozarčke in vsaj za dve uri postavite v hladilnik, če pa se želite še bolj osvežiti, jih za tri do štiri ure postavite v zamrzovalnik.

Postrezite s stepeno smetano in rezinami svežih marelic ali jagodičevjem.

Ne spreglejte