Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2018,
18.56

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

3

Natisni članek

japonska kulinarika riba fugu

Četrtek, 20. 12. 2018, 18.56

5 let, 4 mesece

Riba fugu, strupena japonska specialiteta, je postala še nevarnejša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

3

fugu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ena najbolj razvpitih posebnosti japonske kulinarike, riba napihovalka, ki ob neprimerni obdelavi jedca lahko stane življenje, je zaradi podnebnih sprememb postala še bolj problematična.

Riba fugu iz družine rib napihovalk je ena najbolj znanih, zagotovo pa najbolj razvpita sestavina japonske kulinarike. Če je kuharski mojster ne pripravi pravilno in predvsem zelo previdno, lahko namreč jedca tudi ubije.

fugu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Fugu namreč vsebuje tetrodotoksin, strupeno spojino, ki paralizira mišice in povzroči zadušitev, če nesrečnega jedca v kar najkrajšem času ne priključijo na umetna pljuča. Kljub temu - ali pa ravno zato - je fugu že stoletja ena najbolj cenjenih jedi na Japonskem.

Na izpitu iz priprave fuguja mora tečajnik svojo jed na koncu pojesti

Strupa namreč ne vsebuje celotna riba, temveč je prisoten v koži, očeh in jajčnikih, predvsem pa v jetrih, in kuharski mojster mora pri pripravi skrbno paziti, da mesa ne kontaminira s strupom. Učenje pravilne priprave traja več let, tečajniki morajo nato opraviti tako teoretični kot praktični izpit, ob koncu katerega svoj izdelek pojedo - in nekateri so pri tem tudi umrli.

Ribo fugu na Japonskem pripravljajo na različne načine, tako surovo ... | Foto: Getty Images Ribo fugu na Japonskem pripravljajo na različne načine, tako surovo ... Foto: Getty Images

... kot ocvrto. | Foto: Getty Images ... kot ocvrto. Foto: Getty Images

"Mutanti", ki jih je povzročilo segrevanje morja

Zdaj pa se je pojavila nova težava, ki jo je povzročilo segrevanje podnebja in s tem rast temperature morja. Zaradi vse toplejšega morja se ribe fugu selijo v severnejše predele, poroča Reuters, tam pa se križajo s sorodnimi ribami, zaradi česar se pojavljajo novi hibridi.

Hibridne napihovalke, ki so jih ujeli ob japonski obali | Foto: Reuters Hibridne napihovalke, ki so jih ujeli ob japonski obali Foto: Reuters

Ti hibridi sicer niso bolj strupeni kot fugu, a jih je od poznanih vrst zelo težko ali pa celo nemogoče ločiti. Japonske oblasti so lovljenje in prodajo hibridnih rib že prepovedale, da ne bi bilo še več zastrupitev. Tudi zaradi "preverjenih" rib fugu namreč na Japonskem letno umre v povprečju šest ljudi.

Preberite še:

lignji, Japonska
Trendi Lignji izginjajo, njihova cena pa raste #foto
Trendi Mariborčan, ki raje pripravlja suši, kot da bi bil odvetnik #video
Gordon Ramsay, rekord
Trendi Gordon Ramsay je postavil Guinnessov rekord v filiranju rib
Ne spreglejte