Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
12.11

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

japonska kulinarika Japonska lignji

Petek, 2. 11. 2018, 12.11

5 let, 5 mesecev

Lignji izginjajo, njihova cena pa raste #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
lignji, Japonska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi pretiranega izlova in tudi segrevanja morja z japonskih ribjih tržnic izginjajo lignji, ki so že stoletja eden od temeljev tamkajšnje prehrane.

Na Japonskem za prehrano lovijo več kot deset vrst lignjev, daleč najpomembnejši pa so tako imenovani leteči lignji. Ti so za Japonce in njihovo prehrano tako bistveni, da jim rečejo kar "pravi lignji".

A kot je pred kratkim poročal Reuters, se je ulov teh glavonožcev v japonskih vodah v zadnjih letih drastično zmanjšal. Tako zelo, da so leteči lignji, nekoč hrana manj premožnega, delavskega razreda, postali vse dražja delikatesa - v zadnjih dveh letih se je njihova cena skoraj podvojila.

Leteče lignje na Japonskem uživajo na vrsto načinov ... | Foto: Reuters Leteče lignje na Japonskem uživajo na vrsto načinov ... Foto: Reuters

... med drugim jih sušene in natrgane prodajajo kot prigrizek. | Foto: Reuters ... med drugim jih sušene in natrgane prodajajo kot prigrizek. Foto: Reuters

Iz fermentiranih lignjev je pripravljena tudi tradicionalna japonska jed šiokara. | Foto: Reuters Iz fermentiranih lignjev je pripravljena tudi tradicionalna japonska jed šiokara. Foto: Reuters

Sašimi letečega lignja | Foto: Reuters Sašimi letečega lignja Foto: Reuters

Večino letečih lignjev ulovijo v Japonskem oziroma Vzhodnem morju, na območju, ki ga obkrožajo japonski otoki na vzhodu ter Korejski polotok in kitajska obala na zahodu. Še leta 2011 so japonski ribiči izlovili več kot 200 tisoč ton letečih lignjev na leto, lani je ta številka padla na le 53 tisoč ton, letos naj bi bila še nižja, ocenjujejo.

lignji, Japonska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Razlogov, da ti lignji izginjajo iz japonskih voda, je več, piše Reuters, nedvomno na njihovo populacijo vpliva neobičajno nihanje temperature morja, a morda je še pomembnejši razlog tisti, pred katerim si japonski ribiči zatiskajo oči - pretiran izlov.

Zanj sicer niso krivi le Japonci, leteče lignje v bližnjih vodah lovijo tudi ribiči iz Kitajske, Tajvana in Južne Koreje, v zadnjih letih so se jim pridružili še severnokorejski ribiči, ki jih Japonska obtožuje nezakonitega izlova v japonskih teritorialnih vodah.

lignji, Japonska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne glede na vzroke pa je posledica gotova - letečih lignjev, enega temeljev japonske kulinarike, je vse manj, ta udarec pa občutijo tako ribiči kot posredniki in trgovci ter končni kupci.

Preberite še:

Trendi Sushimama: japonski standard v prestolnici
Trendi Mariborčan, ki raje pripravlja suši, kot da bi bil odvetnik #video
Ne spreglejte