Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 10. 2014,
14.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zemono Hiša Franko Tomaž Kavčič Ana Roš

Četrtek, 9. 10. 2014, 14.01

6 let, 6 mesecev

Nov uspeh za slovenske gostince: Italijani jih cenijo bolj kot večino svojih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Priznan italijanski vodnik po restavracijah Guida dell'Espresso je v svoji novi izdaji kar štiri slovenske gostince postavil ob bok najboljšim Italijanom.

Vodnik Guida dell'Espresso, ki velja za enega najbolj priznanih in cenjenih v Italiji, na lestvico najboljših gostiln v Furlaniji - Julijski krajini že nekaj let redno uvršča tudi slovenske institucije blizu meje. V najnovejši izdaji vodnika pa je bera za Slovence še posebej bogata – na njej so kar štiri slovenske gostilne oziroma restavracije.

Boljši od tistih z Michelinovo zvezdico Še več, Gostilna pri Lojzetu in Hiša Franko sta ubranili drugo mesto med najboljšimi v Furlaniji, za točko višjo oceno ima le restavracija Agli Amici v predmestju Vidma, ki se sicer lahko pohvali s kar dvema Michelinovima zvezdicama. To pomeni, da se zdita vipavska in kobariška restavracija italijanskim ocenjevalcem boljši kot vse druge furlanske gostilne, ki nosijo po eno zvezdico.

"Ocenjujejo nas vse bolje, kar je pravzaprav sorazmerno z razvojem naše gostilne," je uvrstitev komentirala Ane Roš iz Hiše Franko. "Sem zadovoljna in zelo vesela, zdaj pa gremo naprej!"

Izjemno vesel je tudi Tomaž Kavčič z dvorca Zemono, ki smo ga z veselo novico ujeli med vračanjem s službene poti. "Predvsem me veseli, da smo v družbi 'michelink', ker to pomeni, da ocenjevalci opazijo naš trud. V Sloveniji ni Michelina, zato je vodnik Espresso pravzaprav edina informacija, ki jo Italija dobi o naši ponudbi. Takšne uvrstitve pa se pri obisku zelo opazijo," je povedal.

Med najboljšimi tudi goriški Dam in portoroški Rizibizi Uspeh Hiše Franko in Gostilne pri Lojzetu sta dopolnili še restavracija Dam iz Nove Gorice in restavracija Rizibizi iz Portoroža, ki sta se prav tako uvrstili na lestvico najboljših. Za primerjavo: ocenjeni sta bili enako kot "michelinka" Aquila d'Oro v italijanskih Brdih.

Medtem ko tako zaželenega Michelinovega vodiča v Sloveniji še ni na spregled, je italijanski vodnik vendarle dokaz, da se slovenski gostinci vsekakor lahko primerjajo s prvoligaši v tujini. Ne nazadnje pa je uvrstitev v Guida dell'Espresso odlična iztočnica tudi iz povsem praktičnih razlogov: Italijani so dobri jedci in tovrstna priznanja poskrbijo za zasedene mize.

Ob tem Roševa dodaja, da bo pomemben tudi novi avstrijski vodnik Gault Millau, ki bo izšel v prihodnjih dneh. "Avstrijski trg se na tovrstno prepoznavnost odziva še bolje in če bomo dobro ocenjeni, se nam bo to vsekakor poznalo," pojasnjuje kuharska mojstrica.

Ne spreglejte