Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2011,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 4. 2011, 13.54

8 let

Na seznamu sto najboljših restavracij na svetu ni več slovenskih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na San Pellegrinovo lestvico najboljših restavracij na svetu se je lani uvrstila tudi ljubljanska restavracija JB, letos pa na njej ni niti enega slovenskega predstavnika.

V ponedeljek so v Londonu razglasili seznam sto najboljših restavracij na svetu za leto 2011. Letošnja lestvica pod pokroviteljstvom San Pellegrina, italijanskega proizvajalca pijač, in v izvedbi revije Restaurant je že deseta po vrsti.

Kopenhagenska Noma spet prva Prvo mesto je drugo leto zapored osvojila Noma, restavracija kuharskega mojstra Reneja Redzepija v Kopenhagnu, drugo in tretje mesto pa sta osvojili španski restavraciji. Kot so zapisali pri reviji Restaurant, je drugouvrščena El Celler de Can Roca iz Girone "najmanj poznana restavracija, ki je doslej osvojila drugo mesto". Na tretje mesto se je uvrstila restavracija Mugaritz iz španske pokrajine Baskije, ki se vse bolj uveljavlja na kulinaričnem zemljevidu.

El Bullija ni več, The Fat Duck šele peti Lani je bila na drugo mesto uvrščena restavracija El Bulli, ki pa jo bo kuharski mojster Ferran Adria letos poleti zaprl, zato je na letošnji lestvici ni več. The Fat Duck, restavracija Hestona Blumenthala, pa je letos s tretjega padla na peto mesto. Za največ, kar 28 mest, se je povzpela tokijska restavracija Nihonryori RyuGin, najvišje uvrščena novinka na lestvici pa je londonska restavracija The Ledbury.

Po mnenju ocenjevalcev Slovenci ne spadajo med najboljših sto Za Slovence je letošnja lestvica precejšnje razočaranje. Lani se je namreč na 89. mesto uvrstil Janez Bratovž s svojo restavracijo JB, marsikdo pa je po tihem upal, da bo na letošnji lestvici ne le obstal, temveč dobil tudi družbo še katerega od slovenskih kuharskih mojstrov. A ocenjevalci revije Restaurant so se odločili drugače in na lestvico niso uvrstili nobene slovenske restavracije.

Vse bolj globalna lestvica Z lestvice so padli tudi Hrvati, ki so bili lani z opatijskim Plavim podrumom še nekaj mest višje kot ljubljanski JB, na 81. mestu. Nasploh pa se kaže naklonjenost ocenjevalcev bolj "eksotičnim" krajem, kot so Azija, Južna Amerika in Avstralija. Brazilska restavracija D.O.M. se je tako uvrstila kar na sedmo mesto, vse višje pa se prebijajo tudi Japonci, ki sicer prevzemajo primat tudi pri Michelinovih ocenah.

Ne spreglejte