Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2016,
7.28

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Ave Grill

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ave grill advertorial

Torek, 26. 4. 2016, 7.28

2 meseca, 3 tedne

Na oglju ali na plinu: kako nastanejo najboljši čevapčiči

Vsebino omogoča Ave Grill

Foto: Thinkstock

žar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Oglje, plin ali elektrika, to je zdaj vprašanje. Se tudi vi sprašujete, na kakšnem žaru bo najbolje zacvrčalo vaše izbrano meso?

V zraku se že voha omamen vonj po žaru, skupine prijateljev in sorodnikov se ravno v teh tednih najbolj množično zbirajo na prostem, in to vsi z enim glavnim ciljev: zabava ob slastni piknik pojedini.

Vsako leto pa se pred odprtjem grill sezone pojavi glavno in najpomembnejše vprašanje: ali je meso bolj okusno na oglju, plinu ali celo na električni plošči?

Naj vas potolažimo: odgovor ni samo v popolnem okusu, ampak tudi v funkcionalnosti.

Čevapčiči na oglju: klasika, za katero potrebujete čas

Največja prednost peke na oglju je neprecenljiv okus po dimu. Nekateri ravno zaradi tega prisegajo samo na oglje in čeprav je okus res neponovljiv, si je za takšen piknik treba vzeti malo daljše popoldne. Vsekakor pa žar na oglju ni pripomoček, ki ga priporočamo začetnikom.

žar, grill | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za peko na oglju si je potrebno vzeti dovolj časa in pustiti, da oglje dobi tisto pravo sivo barvo, ki hkrati oddaja ravno pravo temperaturo.

Pravilo pečenja na oglju: meso je treba najprej popečti na visoki temperaturi, da zakrkne in potem nadaljevati na nižji. Ker žar na oglje nima gumba za nadzor temperature, je priporočljivo, da rešetko z mesom po prvi minuti pečenja prestavimo malo višje in tako naši mesni pojedini omogočimo malo počasnejše pečenje.

Čevapčiči, ki ne potrebujejo veliko dodatkov

žar, grill | Foto:

Če se boste peke lotili pravilno, ne boste uporabili veliko časa, saj bodo čevapčiči pečeni v približno petih minutah. Pazite, da jih ne boste postavili na prevroči žar, sicer se vam bodo prehitro zažgali. Najprej jih na hitro popecite na eni strani, zmanjšajte temperaturo (ali jih prestavite na višjo rešetko) in ko se bo iz njih začela cediti maščoba, jih obrnite še na drugo stran.

Ključnega pomena pa je izbira pravega mesa. Priporočamo Leskovačke čevapčiče Ave Grill, saj so izdelani iz prvovrstnega in izbranega mesa in začinjeni s pristnimi leskovačkimi začimbami.

Kakovostna surovina, odlična receptura in konstantna kakovost so elementi, ki so pri kupcih našli svoje zveste privržence. Vsak kupec točno ve, kaj lahko pričakuje od izdelkov v embalaži Ave Grill in to tudi dobi.

In če upoštevamo še nasvet grill mojstra Marjana Kralja: "Če je meso dobro, ne potrebuje nobenih dodatkov. Sam ob čevapčičih najbolj prisegam samo na dobro in svežo lepinjo."

žar, grill | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Burger na plinu: sodobni žar za hitro potešitev lakote

Plinski žar je nedvomno najboljša izbira za vse začetnike in za vse tiste, ki ne marate dolgotrajnih priprav. Hitro in čisto – to sta glavni prednosti pečenja na plinu.

Pečenje je preprosto, saj lahko temperaturo zelo hitro regulirate in jo prilagodite hrani na plošči.

Za na teraso ali v kamp: električni žar

Električni žar je nedvomno najboljša rešitev za piknike v strnjenih urbanih naseljih, kjer ni veliko prostora in kjer bi zaradi pretiranega dimljenja lahko resno razjezili kakšne sosede. Praktičen je tudi za pustolovske večerje v kampu.

Ne spreglejte