SiolNET. Trendi Kulinarika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Japonskem prva suši restavracija, kjer delajo samo ženske

0

termometer

Na Japonskem še danes velja prepričanje, da suši lahko pripravljajo zgolj moški. Juki Čizui se temu stereotipu upira s prvo suši restavracijo, kjer so zaposlene same ženske.

Čeprav uradnih statistik o tem, koliko je mojstric sušija na Japonskem, ni, so te še danes redkost. Kot poroča Guardian, jih je med 35 tisoč, ki so del japonskega suši združenja, le za vzorec, stereotipi o tem, da ženske ne morejo biti suši mojstrice, pa so kljub svetovni priljubljenosti sušija še vedno močno zakoreninjeni.

Da to ne drži, zdaj dokazujejo zaposlene v restavraciji Nadeshiko Sushi v Tokiu, ki je prva japonska suši restavracija, v katere za kuhinjskim in strežnim pultom ne dela niti en moški.

Kot je za Guardian povedala lastnica Juki Čizui, je delovnik dolg in fizično naporen, zaradi česar številni predvidevajo, da ga ženske ne bodo zmogle. "A če si tega želijo, lahko premagajo tovrsten seksizem," meni lastnica. Zaposlene ne nosijo parfuma ali uporabljajo laka za nohte, po besedah lastnice pa uporabljajo zgolj toliko ličil, da so videti urejene.

Čeprav gre restavraciji dobro, pa vanjo občasno prihajajo moški, ki se bolj kot hrani posvečajo kritiziranju njihove uporabe noža. Večina kuharic v restavraciji je sicer opravila kuharske tečaje na tokijski suši akademiji, kjer je le petina učenk, Čizui pa prisega na učenje s prakso, zato za razliko od tradicionalnega načina svoje kuharice "spusti" k nožu in pripravi sušija bistveno prej kot njeni moški kolegi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin