Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
9.09

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

Natisni članek

vino župan Maribor Saša Arsenovič

Nedelja, 14. 5. 2023, 9.09

11 mesecev, 2 tedna

Mariborski župan izbral svoje vino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

Saša Arsenovič | Zmagovalno vino je izbral župan Saša Arsenovič, ki ima tudi mednarodno kvalifikacijo WSET 3 (Wine & Spirit Education Trust). | Foto STA

Zmagovalno vino je izbral župan Saša Arsenovič, ki ima tudi mednarodno kvalifikacijo WSET 3 (Wine & Spirit Education Trust).

Foto: STA

Mestna občina Maribor je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom (KGZ) Maribor že drugič organizirala izbor županovega vina. Županovo vino leta 2023 je po končnem izboru, ki ga je opravil župan Saša Arsenovič, postal renski rizling letnik 2017 pridelovalca Vinogradi Horvat iz vinarske zadruge Vino Piramida.

K sodelovanju so bili povabljeni pridelovalci vin, registrirani na območju Mestne občine Maribor, ki so v ocenitev po predhodni lastni oceni kakovosti poslali največ dva vzorca mirnih vin normalne trgatve letnika 2022 ali starejših letnikov.

Župan je izbiral med 27 vini

Zanimanje med mariborskimi vinogradniki je bilo po navedbah kabineta župana veliko, saj je v ocenitev prispelo 27 vzorcev vin.

Izbor je potekal v dveh korakih. Strokovna komisija, ki ji je predsedovala vodja laboratorijev v KGZ Maribor Leonida Gregorič, je najprej ocenila vse vzorce in izbrala pet najboljših. Med njimi je zmagovalno vino izbral župan Saša Arsenovič, ki ima tudi mednarodno kvalifikacijo WSET 3 (Wine & Spirit Education Trust).

"Naša želja je na ta način pokazati, kako veliko nam pomeni vinogradništvo, ki je del naše kulture," je ob tej priložnosti povedal župan.

In dodal: "Vesel sem, da je med nami vedno več mlajših vinarjev, ki pridelujejo odlična vina. Mislim, da Štajerska spet dohiteva svoje najboljše čase. Želim si še več naložb v kmetijstvo, nove vinograde in kleti ter nastanitve. Mislim, da so naša vina še vedno podcenjena in moramo dvigniti vrednost celotne regije, izbor županovega vina pa je prav gotovo eden izmed ukrepov, ki so temu namenjeni."

Izbrano vino bo občina odkupila od pridelovalca in ga uporabljala za protokolarne ter promocijske potrebe.

Saša Arsenovič
Novice Spopad v Mariboru: Golobovi svetniki Arsenoviča označili za šerifa
kronanje
Trendi Hrvaško vino in trajnostno cvetje na kronanju Karla III. #video
Best of Štajerska
Trendi Uspešen vinski preboj Štajercev v Ljubljano
Ne spreglejte