Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 11. 2014,
9.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Amare Stoudemire Tony Parker košarka ocenili smo vino Marjan Simčič

Petek, 7. 11. 2014, 9.26

6 let, 7 mesecev

Košarkarski zvezdniki se kopajo v rdečem vinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V vinu so se kopali že naši predniki, vsaj tisti, ki so kaj dali nase. Toda v zadnjem obdobju so kopeli v rdečem vinu spet postale velik hit.

Menda je za to zaslužen ameriški košarkar Amar'e Stoudemire, ki je na Instagramu objavil svojo fotografijo, na kateri se namaka v rdečem vinu. Kot je zapisal, že osem mesecev prakticira vinoterapijo, ker so kopeli v rdečem vinu "poživljajoče". Amar'e pa ni edini košarkar, ki se namaka v vinu, to redno počne tudi Tony Parker. Kako ne bi, saj je vendar Francoz.

Vinoterapija je sicer kot zdravilno-lepotilni pripomoček med bogatejšim slojem priljubljena že od devetdesetih let preteklega stoletja. Med najbolj priljubljenimi izdelki za vinoterapijo so tisti iz francoskega kozmetičnega podjetja Caudalie, ki v svojih preparatih uporablja grozdje. Prav tako so bili oni prvi, ki so odprli posebne vinoterapevtske toplice, seveda kje drugje kot v Bordeauxu.

Glavni element lepotičenja in zdravilstva v vinoterapiji so polifenoli, kot je resveratrol, ki jih v obilju vsebuje rdeče vino in tudi grozdne pečke. Bili naj bi močni antioksidanti, ki so tako ali tako trenutno najmočnejše orožje pomlajevanja in zdravja. A ker posameznik ne more spiti toliko rdečega vina, da bi začutil občutek teh zdravilnih sestavin, ga z vinoterapijo v telo vnašajo tudi prek kože, pač z namakanjem v kadi rdečega vina.

Do zdaj sicer niso naredili nobenih znanstvenih raziskav, ali je namakanje v vinu res tako dobro za zdravje. Morebiti ima le učinek placeba in bi bilo kljub vsemu bolje, če bi tisti bordojec nalili v kozarec.

Marjan Simčič Merlot Opoka 2009

Marjan Simčič je za številne najpomembnejši slovenski vinar, ki poskuša vsako leto na našem in še bolj na tujem trgu ponuditi najvišjo kakovost z zmernimi cenami. Njihova klet je v Ceglem pri Medani, v osrčju Goriških brd, kjer pridelujejo vina izključno iz grozdja, ki je zraslo v njihovih vinogradih. Vina so pridelana naravno in so narejena dolgoročno. Imajo tri linije vin – bela etiketa predstavlja sveža vina, lahka, a s karakterjem. Druga, kompleksnejša linija se imenuje Selekcija, njihova najprestižnejša linija pa je poimenovana Opoka. Opoka je narečna beseda za lapornato prst, značilno za Brda, ki leži na vrhovih gričev, vina iz te linije pa so preprosto najboljše od najboljšega.

Vino je rubinasto rdeče barve z rahlimi rjavimi toni in kompleksnimi aromami. Nos je zelo pester, do izraza pridejo predvsem arome temnega jagodičevja, kjer prevladujeta sliva in črni ribez, da pa vas vino zares prepriča, so tu še arome vanilje, popraste arome in arome vrtnic. Okus je izredno mehak, bogat. Močna struktura z zaznavno prijetno svežino. Poleg dolgega harmoničnega razvoja ima vino tudi dolg zaton. Deluje zelo elegantno, ima lepe, elegantne tanine, sadno aromo, na koncu pa nas posladka aroma čokolade.

Eleganca, svežina, dolg pookus in harmoničnost ta merlot uvrščajo v sam vrh najboljših slovenskih merlotov.

Ker gre za odličen merlot, ki lahko podpira krožnike moderne visoke kuhinje in hkrati nadgradi tudi tradicionalne jedi, ga lahko ponudimo k pestremu asortimentu mesnih jedi, izvrstno pa se poda tudi k zrelim, rahlo pikantnim ovčjim sirom.

Sorta: merlot Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 48 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte