Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2017,
12.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Francija restavracija kulinarični vodnik Michelin

Torek, 21. 2. 2017, 12.08

6 let, 6 mesecev

Michelinovo zvezdico pomotoma dobila obcestna okrepčevalnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Le Bouche à Oreille Bourges | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

V skromni okrepčevalnici v majhnem francoskem mestu nikoli niso imeli velikih kulinaričnih ambicij, zato je bilo presenečenje, ko so izvedeli, da so dobili Michelinovo zvezdico, toliko večje.

Ko je prestižni kulinarični vodnik Michelin pred kratkim objavil letošnji izbor najboljših francoskih restavracij, je bil med dobitniki Michelinove zvezdice tudi Le Bouche à Oreille, skromen obcestni lokal v mestecu Bourges v osrednji Franciji, kjer lokalnim delavcem strežejo kosila po dobrih 12 evrov.

Okrepčevalnica, ki je pomotoma dobila Michelinovo zvezdico:

Lastnica okrepčevalnice Véronique Jacquet je novico o prestižni nagradi, ki jo je dobila, slišala na radiu. Kot je povedala za New York Times, je takoj vedela, da gre za pomoto. "Na glas sem se zasmejala. Nemogoče je, da bi se kaj takega pripetilo meni, imam majhno preprosto okrepčevalnico, ne pa vrhunske restavracije."

Restavraciji z enakim imenom in podobnim naslovom

Imela je prav, res je prišlo do pomote. Pri Michelinu so zvezdico nameravali pripisati restavraciji kakšnih 200 kilometrov stran, v kraju Boutervilliers, ki pa ima enako ime, Le Bouche à Oreille (v približnem prevodu to pomeni govorice oziroma izročilo od ust do ust). Še več, tudi naslov obeh restavracij je skoraj identičen, okrepčevalnica je na ulici Route de la Chapelle, druga, imenitnejša restavracija pa na Rue de la Chapelle.

"Prava" restavracija Le Bouche à Oreille | Foto: www.bao-restaurant.fr "Prava" restavracija Le Bouche à Oreille Foto: www.bao-restaurant.fr

Naval gostov v majhno okrepčevalnico

Pomota, ki so jo pri Michelinu do zdaj že popravili in se zanjo opravičili, je sicer majhni okrepčevalnici prinesla ogromno, kar preveč strank. Kot je njena lastnica povedala za časopis Le Parisien, ji je že zmanjkovalo miz za vse goste, ki so želeli obedovati pri njej. Aymeric Dreux, kuhar in solastnik restavracije, ki bi morala dobiti zvezdico, pa je ni, je bil medtem zmeden na nekoliko drugačen način. "Eden od mojih gostov me je klical in vprašal, ali sem odprl novo restavracijo v Bourgesu, jaz pa nisem imel pojma, o čem govori," je povedal za New York Times. Kmalu zatem so ga klicali tudi iz Michelina, da bi pojasnili napako, ki so jo zagrešili.

Opravičilo so objavili tudi na Twitterju:

"Motiti se je človeško," je predstavnica Michelina dejala za New York Times. "Najpomembneje je, da to ni negativno vplivalo ne na eno ne na drugo restavracijo." To je vsekakor res - majhna okrepčevalnica je bila vsaj nekaj časa premajhna za vse, ki so želeli jesti tam, o restavraciji, ki so ji "vrnili" zvezdico, pa se zagotovo ne bi toliko pisalo in govorilo, če bi vse potekalo brez napak. V Franciji je namreč kar 485 restavracij, ki imajo eno Michelinovo zvezdico.

Ne spreglejte