Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papež hrana jedilnik

Četrtek, 12. 12. 2013, 11.45

8 let

Kaj je na jedilniku papeža Frančiška?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pričakovali bi, da človek z italijanskimi koreninami rad veliko in dobro jé - a papež Frančišek se prehranjuje zelo asketsko, povsem drugače kot nekateri njegovi predhodniki.

Skozi zgodovino se je zvrstilo precej papežev, ki so bili krivi (vsaj) enega od sedmih smrtnih grehov – požrešnosti. Na primer papež Martin IV., ki ga je Dante v svoji Božanski komediji postavil v vice, ker je po njegovem mnenju preveč užival v jeguljah in belem vinu. Klement VI. je bil medtem znan po prirejanju obilnih pojedin, na katerih pa gostom ni dovolil uporabljati nožev, da ga ne bi kdo zabodel. Boljši gostitelj je bil Martin V. – njegov kuhar je imel pripravljenih 74 različnih receptov za goste z različnimi socialnimi statusi. Kraljem so postregli pikantno piščančjo juho, navadni duhovniki pa so dobili juho iz leče in kruh. Posebno jed so pripravljali tudi za goste, ki so sloveli po radoživosti – sladica iz pomaranč in smetane naj bi zmanjševala spolno slo.

S kruhom proti drugim skušnjavam Aktualni papež Frančišek, ki ga je revija Time razglasila za osebnost letošnjega leta, se hrani precej manj razkošno, pa čeprav prihaja iz dežele izjemne govedine in iz družine z italijanskim poreklom. Že kot kardinal je bil namreč znan po tem, da se je držal jezuitskih načel preprostosti in skromnosti. Ena od jezuitskih zapovedi recimo govori o tem, da se je treba pri obedu najesti kruha in se s tem izogniti "nemiru in skušnjavi, ki jo povzročajo druge jedi".

Sadje, solata in piščanec brez kože Argentinski dnevni časopis La Nacion je leta 2009 tako zapisal, da kardinal Bergoglio "najraje jé sadje, piščanca brez kože in solate, občasno popije kakšen kozarec vina". In čeprav je bil zelo ljudski kardinal, ki se je pogosto pojavljal v javnosti, uporabljal javni prevoz in aktivno pomagal revnim, je skoraj vedno jedel sam v svojih prostorih. V Rimu pa si je menda med sprehajanjem po mestu večkrat privoščil hiter ristretto, kratko kavo, ki jo je spil kar stoje – po italijansko, torej.

Italijanska je tudi bagna cauda, fondiju podobna pomaka, ki tako kot papeževa družina izvira iz Piemonta. Nekoč se je menda pošalil, da se ob res posebnih priložnostih odpravi k nunam, ki jo pripravljajo. Če bi ob posebni priložnosti tudi vi jedli kot papež, je tukaj recept.

Bagna cauda

150 mililitrov olja 6 strokov česna 12 inčunov 100 gramov masla Zelenjava za pomakanje (korenje, zelena, cvetača, paprika, bučke …)

V posodi na majhnem ognju na olju pražite grobo nasekljan česen in inčune. Medtem neprestano mešajte, dokler se vse sestavine povsem ne zmehčajo in povežejo v skoraj enotno zmes. Primešajte na kocke narezano maslo in takoj, ko se stopi, posodo odstavite z ognja in dobro premešajte.

Postrezite v posodi za fondi ali ognjevarni posodi nad kuhinjsko svečko. Priložite narezano zelenjavo za pomakanje, namesto ali ob njej lahko ponudite tudi popečen kruh.

Ne spreglejte