Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2020,
7.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

GEA bučno olje PR članek

Ponedeljek, 8. 6. 2020, 7.00

3 leta, 10 mesecev

HIT poletja: jagode z bučnim oljem in belo čokolado

Oglasno sporočilo

Bučno olje s svojim aromatičnim vonjem in okusom zaseda nepogrešljivo mesto v kulinariki. Najpogosteje ga uporabljamo za preliv k solatam, pa tudi za mariniranje, pripravo omak, kot preliv za testenine, rižote, hladne mesne jedi, juhe in za pripravo različnih namazov. Bučno olje pa lahko uporabimo tudi pri pripravi sladic. Odlično se obnese kot dodatek biskvitnemu testu, s svojim oreškastim okusom pa se izvrstno ujema s čokolado, vaniljevim sladoledom in sladkimi sladicami.

Jagode z bučnim oljem

jagode bučna semena | Foto: Sestavine:

Priprava:

V loncu zavremo pomarančni sok in jagodno marmelado in to nato ohladimo. V ponvi na hitro popražimo bučna semena. Jagode očistimo in jih po dolgem narežemo na rezine. Belo čokolado nastrgamo na strgalniku.

Na krožnike naložimo narezane jagode. Prelijemo jih z omako iz pomarančnega soka in jagodne marmelade ter pokapljamo bučno olje. Na koncu potresemo bučna semena in nastrgano belo čokolado.

GEA
Trendi Poletne solate z okusom in vonjem, ki razvaja

GEA | Foto:

Bučna rulada z mletimi bučnimi semeni

Sestavine:

Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor. GEA BIO bučna semena zmeljite v električnem mešalniku in jih dodate k masi ter dobro premešate. Na koncu  dodate še sneg iz stepenih beljakov.

Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C.

Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.

GEA Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija – zmagovalec testa ZPS

Zaradi pestre izbire na trgovskih policah se potrošniki pogosto sprašujejo, katero bučno olje izbrati.

Zveza potrošnikov Slovenije je na številne pobude potrošnikov, v sodelovanju z avstrijsko potrošniško organizacijo, naredila primerjalni test bučnega olja. Skupaj so preverili kar 27 vzorcev bučnih olj iz Slovenije in Avstrije. GEA Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je zasedlo najvišje mesto med osmimi vzorci, ki jih potrošniki najpogosteje kupijo – med njimi so tudi vzorci iz Avstrije –, in dobilo oceno zelo dobro.

GEA | Foto:

Večstoletna tradicija

GEA | Foto: Začetek predelave bučnih semen v bučno olje sega v leto 1750, ko se v pisnih virih prvič omenja stiskalnica bučnih semen in oljarna s Štajerske. V naslednjih letih se je predelava bučnih semen v olje razširila po vsem Štajerskem in v Prekmurje. Tovarna olja GEA, ki se nahaja v osrčju Štajerske, proizvaja bučno olje že od leta 1904.

Štajersko prekmursko bučno olje prepoznate po oznaki kakovosti Zaščitena geografska označba. Tradicija pridelave štajersko prekmurskega bučnega olja in certifikat kakovosti vam zagotavljata pristnost in pravi gurmanski užitek.

Le iz bučnih semen najboljše kakovosti

GEA Štajersko prekmursko bučno olje je proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen iz buč Cucurbita pepo ali po domače buče golice, ki jih pridelajo na območju Štajerske in Prekmurja.

Kakovost bučnega olja je najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen.

Za liter bučnega olja potrebujemo približno 33 srednje velikih buč oziroma od 2,6 do 2,8 kilograma očiščenih bučnih semen.

Ne spreglejte