Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Kras ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 14. 9. 2017, 4.11

6 let, 6 mesecev

Hiša Krasna: pršut, teran in krača v novi preobleki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Ocena gostilne: Hiša Krasna | Foto Miha First

Foto: Miha First

V Lokvi se je več zanimivim gostinskim lokalom, o katerih smo že veliko pisali, v zadnjem času priključila še Krasna, gostilna s hotelom, urejenim kraškim dvoriščem in vinsko kletjo.

Na kraški planoti je v zadnjem času nastalo nekaj novih hotelov, ki so največkrat povezani tudi s hrano, ne pa nujno. Hotelčki, o katerih govorimo, so navadno bogato prenovljene in opremljene stare kraške hiše, ki se zdijo na prvi pogled razmeroma uspešne. Naša odprava se je odločila obiskati kakšno leto odprto Hišo Krasna, kombinacijo hotela in gostilne v Lokvi, kjer je sicer že nekaj priljubljenih gostiln.


Hiša Krasna

Lokev 78, 6219 Sežana

Telefon: 05 767 1002


Zgradba je prenovljena in v večjem delu tudi na novo postavljena. Imajo izjemno lepo urejen vrt oziroma dvorišče, v pritličju ob jedilnici še dvorano, spodaj pa majhno, simpatično vinsko klet, ki jo bo treba še pametno napolniti.

Prijetno dvorišče izredno lepo prenovljene kraške domačije | Foto: Miha First Prijetno dvorišče izredno lepo prenovljene kraške domačije Foto: Miha First

Preden preidemo k hrani, je treba povedati, da imajo v Krasni velike, pravzaprav kar družinske sobe, ki jih cenijo nekaj nad sto evri za noč. A nas sta, kot ponavadi, najbolj zanimala hrana in vino, ki smo si ju privoščili na prenovljenem kraškem dvorišču.

Pozdravili so nas s spenjenim jogurtom, ki mu vmešajo pistacijo in melono, nato pa podobno, ne obilno nadaljevali s kraškim narezkom, na katerem prevladuje izvirni kraški pršut z Oštirjeve kmetije v Vogljah, pomagajo mu sir z Vremščice, posušeno sadje, orehi in lešniki. Še kakšno olivo in teranovo redukcijo najdete na krožniku, ki bi moral biti obilnejši, tudi zato, ker smo kot toplo predjed poskusili res dober kokošji ragu, ki ga bi bilo lahko več.

Pršut z Oštirjeve kmetije - družina Ravbar je ena redkih pridelovalcev certificiranega kraškega pršuta | Foto: Miha First Pršut z Oštirjeve kmetije - družina Ravbar je ena redkih pridelovalcev certificiranega kraškega pršuta Foto: Miha First

Pravzaprav je bilo med predjedmi še največ hladne paradižnikove juhe z jogurtom, ki bi lahko bila malce bolj ostro začinjena. Mimogrede, med predjedmi imajo pri Krasni tudi ribje ali morske možnosti: sardone in sipine njoke z brancinom, a na Krasu smo se namenili jesti hrano, ki jo že desetletja razumemo kot kraško.

Kraški mehurčki: teranova penina iz kleti Vinakras | Foto: Miha First Kraški mehurčki: teranova penina iz kleti Vinakras Foto: Miha First

Ob prvih jedeh smo poskusili teranovo penino, ki jo podpisuje zadružna klet Vinakras, nadaljevali smo z več kot solidno vitovsko Štoka in ob mesu poskusili Lisjakovo Saro, zvrst cabernet sauvignona, merlota in terana. Konkretno vino, ki se je brez težav postavilo po robu mehkemu pečenemu prašičku s koromačem, hruškami, korenjevo kremo in polento. Izredno mehka je bila tudi telečja krača, ki ji okus določi tudi lardo, zraven pa postrežejo pire korenja in zelene.

Pečen prašiček s koromačem, hruškami, korenjevo kremo in polento | Foto: Miha First Pečen prašiček s koromačem, hruškami, korenjevo kremo in polento Foto: Miha First

Ob sladici so postregli Pucerjev rumeni muškat, enega boljših na Primorskem, je pa vprašanje, ali je to res idealna rešitev za korektno sladico – tortico z ganašem iz madagaskarske čokolade. Na koncu se je izkazalo, da je za štiri jedi treba odšteti od 35 do 40 evrov.

Treba je reči, da so bile jedi v Krasni dobro pripravljene, ne prevelike, a zanimive. Še posebej, ker verjetno bolj računajo na turiste, ki jedo ravno toliko, da niso lačni ob obiskih okoliških znamenitosti. Brinjevci in sadjevci so na mestu, pri ponudbi vin pa se bodo verjetno morali še posvetovati z mojstri, ki jih je v okolici nešteto.

Tortica s čokoladnim ganašem | Foto: Miha First Tortica s čokoladnim ganašem Foto: Miha First

Povzetek

Moderna, natančno oblikovana kraška gostilna, kjer poskušajo kraške jedi povezati s sodobno kuhinjo. Jedi niso preobilne in vsebujejo, vsaj v mesnem delu, najpomembnejše sestavine Krasa.

Vinska ponudba je glede na simpatično klet oziroma hram, kot pravijo, skoraj preskromna in ni zapisana na papirju. Pucer z Vrha, Štoka, Lisjak in Vinakras so favoriti, ki čakajo na konkurenco.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte