Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2016,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo vino

Četrtek, 4. 2. 2016, 12.57

8 let

Himalajsko vino, ki ga pridelujejo na 2500 metrih nad morjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav velja, da so v Bordeauxu najboljši vinogradi sveta, so se prav najuglednejše francoske vinske kleti odločile, da bodo raziskale, kje na svetu bi še lahko pridelovali najboljše od najboljšega.

Moët Hennessy, na primer, ima posebno podjetje Estates & Wines, ki na štirih celinah skrbi za vinograde na najprestižnejših lokacijah. Vinograde imajo v Numanthiji v Španiji, v Cloudy Bayu na Novi Zelandiji, v Newtonu v Kaliforniji, v Mendozi na argentinskih obronkih Andov in najbolj eksotičnega od vseh na Kitajskem, pod Himalajo, v Shangri-Laju.

Vinogradi na 2500 metrih Posest Ao Yun ali Sveti oblak je v provinci Junan, na meji s Tibetom na višini 2500 metrov nad morjem. Toda ideja, da bi na pobočjih Himalaje gojili najboljše vino, ni nova. Pred 150 leti so prav tam trto zasadili jezuitski misijonarji iz Francije. Moët Hennessy je štiri leta iskal pravo lokacijo za pridelavo vrhunskih rdečih vin na Kitajskem, dokler se niso odločili za to zgodovinsko lokacijo.

V času kulturne revolucije so trto tam sicer posekali, potem pa je kitajska vlada leta 2002 s posebnim projektom izbrskala ostanke zgodovinske trte, ki so jo še skrivoma gojili tamkajšnji kmetje. Vinograde so znova zasadili s cabernet sauvignonom in merlotom, ki so ju nekoč jezuiti gojili za vino, ki ga edinstveno delajo dolge suhe jeseni in seveda ekstremno hladne zime.

Poudarjajo ekološko pridelavo Vinograd je razdrobljen na 320 majhnih parcel na strmih bregovih, ki jih pod budnim nadzorom Francozov obdelujejo tamkajšnji kmetje. Ti med vrste trte zasadijo še gobe, tako kot so to počeli pred stoletji. Obdelava vinogradov v teh odročnih krajih je težavna, a kot trdijo, popolnoma ekološka. Vino, ki ga pridelajo, ni podobno bordojskim, saj je bolj sveže, z manj alkohola in manj taninov.

"Najboljše kitajsko rdeče vino" Lani jeseni so na evropski in ameriški trg poslali prve steklenice vina letnik 2013, ki ga oglašujejo kot najboljše kitajsko rdeče vino. Kitajci ga bodo lahko premierno poskusili prav ta teden ob kitajskem novem letu.

Lisjak Rose 2014

Klemen in Tomaž Lisjak, mlada vinarja iz Vipavske doline, sta s svojo linijo svežih vin prepričala marsikaterega vinskega navdušenca. Vsa vina, ki sta jih predstavila vinskemu trgu, so mlada, a imajo izredno razmerje med ceno in kakovostjo.

Lisjakov rose je pridelan le iz sorte merlot in je srednje intenzivno rdečkaste barve. Ima lep in čist vonj, zaznamo arome vrtnic in rdečega sadja, predvsem češenj, malin in jagod. V ustih vino deluje polno, zaznamo jagodičevje in arome tropskega sadja. Vino deluje zelo sveže, ima lepo izraženo kislino in dolg pookus brez pretiranega ostanka sladkorja, kar nam olajša kombiniranje s hrano.

Vino se bo odlično podalo k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice in surovi škampovi repki.

Sorta: merlot Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 6,40 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte