Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2013,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

granatno jabolko čokolada

Torek, 29. 10. 2013, 18.04

8 let

Granatno jabolko - božansko s čokolado ali jagenjčkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Granatno jabolko velja za zanimiv, predvsem pa izjemno zdrav sadež, ki ga ne krasi le krvavo rdeča barva, temveč tudi obilje antioksidantov.

Granatno jabolko lahko jeste kar tako, da izdolbete sočna semena in jih posujete po skledici kosmičev in jogurta, lahko pa si vzamete malce več časa in preizkusite katerega od spodnjih receptov. Maroška jagnjetina z granatnim jabolkom 1,5 kilograma jagenjčka brez kosti 3 velike rdeče čebule 2 decilitra balzamičnega kisa, pomešanega s sokom granatnega jabolka olivno olje drobno nasekljan svež rožmarin drobno nasekljana sveža meta polovica limone velika žlica rjavega sladkorja dve žlici začimbne mešanice ras el hanout dve veliki granatni jabolki

V veliko glineno posodo položite jagnječje meso in ga natrite z oljem, začimbami in zelišči, naribano lupinico in sok polovice limone ter pol decilitra balzamičnega kisa z okusom granatnega jabolka. Posodo prekrijte s plastično folijo in položite v hladilnik, kjer naj se marinira in ohlaja 4−6 ur. Iz hladilnika vzemite 15 minut pred začetkom kuhanja.

V veliki in težki ponvi segrejte olivno olje in dodajte na kolobarčke narezano čebulo. Ko se začne čebula zlato barvati, dodajte preostal balzamični kis in zmanjšajte ogenj. Po treh minutah dodajte sladkor in kuhajte še približno pet minut, dokler sladkor ne karamelizira, čebula pa se zmehča.

Medtem segrejte ploščo žara, nanjo položite marinirano meso in ga na vsaki strani pecite vsaj deset minut, odvisno tudi od vašega okusa – želite povsem ali srednje pečeno meso? Ko je meso pečeno, naj počiva deset minut, nato ga narežite na rezine, položite na kuhan kuskus in prelijte z omako. Potresite še s svežimi semeni granatnega jabolka.

Čičerikine polpete z omako iz granatnih jabolk pločevinka kuhane čičerike pol skodelice nasekljanega peteršilja četrt skodelice praženih orehov pol skodelice nasekljane rdeče čebule nasekljano steblo pora eno stepeno jajce 3 žlice moke sol in poper

Za omako: tri granatna jabolka polovica skodelice agavinega ali javorjevega sirupa

V kuhinjskem mešalniku zmešajte čičeriko (z malce vode), peteršilj, čebulo, orehe in por. Ko je mešanica enotna, vmešajte še stepeno jajce. Če je zmes premokra za oblikovanje polpetov, dodajte malce moke. Polpete specite na olivnem olju.

Za omako zmešajte semena granatnega jabolka z agavinim ali javorjevem sirupom.

Popečena zelenjava s sokom granatnega jabolka Poljubno zelenjavo, ki se lepo zapeče v pečici (korenje, pesa, brokoli, cvetača), narežite na manjše kose in jih polagajte na s papirjem za peko obložen pekač. Pokapljajte z mešanico olja in soka granatnega jabolka, posolite in popoprajte. Pecite pol ure na 180 stopinjah Celzija oziroma dokler zelenjava ni zapečena.

Čokoladne čašice z granatnim jabolkom dve tablici dobre črne čokolade z visoko vsebnostjo kakava semena dveh granatnih jabolk

Preprosto! V vodni kopeli stopite čokolado, medtem pa pripravite pekač za peko mafinov, ki vam bo v pomoč pri oblikovanju okusnega posladka. V vdolbinice položite papirnate skodelice. Pripravite še semena granatnega jabolka. Ko se čokolada stopi, najprej papirnate čašice napolnite z žličko čokolade, nanjo posujte semena, ki jih nato spet prelijete s stopljeno čokolado. Pripravljene čokoladne kupčke ohladite v zamrzovalniku. Čokoladni piškotki z granatnim jabolkom pol skodelice zmehčanega masla pol skodelice rjavega sladkorja pol skodelice belega sladkorja eno jajce žlička vaniljevega ekstrakta skodelica in četrt bele pšenične moke ščepec ali dva pecilnega praška ščepec soli skodelica ovsenih kosmičev skodelica čokoladnih kapljic (ali koškov čokolade) skodelica semen granatnega jabolka (ki jih zmešamo z žlico moke)

Penasto zmešajte maslo s sladkorjem, dodajte še jajce in vaniljev ekstrakt. Posebej zmešajte moko s soljo in pecilnim praškom in jo presejte na mokro maso. Dodajte še ovsene kosmiče in dobro premešajte. Povsem na koncu previdno vmešajte še semena granatnega jabolka. Pekač prekrijte s papirjem za peko, pečico pa segrejte na 180 stopinj Celzija. Na papir polagajte kupčke testa, med katerimi naj bo nekaj centimetrov prostora, saj se piškoti med peko razlezejo. Pecite 15−20 minut.

Ne spreglejte