Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
11.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

restavracija lestvica seznam

Torek, 22. 12. 2015, 11.12

5 let

Francozi so sestavili seznam najboljših restavracij – tudi s slovenskimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Svojo lestvico najboljših restavracij je k množici obstoječih dodala tudi Francija. Namesto z ocenjevalci pa so se sestavljanja lotili kar z računalniškim algoritmom.

Bilo je le vprašanje časa – Francozi so že nekaj časa precej nezadovoljni z razvpito britansko lestvico World's 50 best restaurants (50 najboljših restavracij na svetu). Ta namreč že nekaj let francoske restavracije postavlja precej nizko, letos se na primer med prvih deset ni uvrstila prav nobena francoska institucija.

Lestvica je nastala na pobudo francoskega zunanjega ministrstva

Zato so se Francozi odločili, da sestavijo svojo lestvico. Še več, pobudo zanjo je dalo francosko zunanje ministrstvo. Sredi decembra so tako objavili La Liste oziroma Seznam, spisek tisoč najboljših restavracij na svetu, ki pa ga za razliko od preostalih podobnih lestvic in vodnikov po restavracijah niso sestavili ocenjevalci, temveč računalniški algoritem. Tega je iznašel Antoine Ribaut, IT-strokovnjak, sicer pa sin nekdanjega kulinaričnega kritika za francoski časopis Le Monde.

Algoritem, ki so ga po požrešnežu iz Dantejevega Inferna poimenovali Ciacco, je seznam sestavil s pomočjo podatkov iz več kot 200 kulinaričnih vodnikov iz 92 držav, kot so Michelin, Gault Millau in Zagata, ter množičnih spletnih ocenjevanj, kot je na primer TripAdvisor.

Na "dokončnem seznamu najboljših restavracij," kot so Francozi poimenovali svoj seznam, na prvem mestu presenetljivo ni francoske restavracije. Za najboljšo je namreč obveljala švicarska Restaurant de l'Hôtel de Ville.

Največ restavracij z Japonske ter iz Francije in ZDA

Prva francoska restavracija je (šele) na četrtem mestu, to je pariški Guy Savoy, medtem ko je na drugem mestu newyorški Per Se, na tretjem pa Kyo Aji v Tokiu. Japonci imajo najboljši skupni izkupiček na lestvici, nanjo se je uvrstilo 126 njihovih restavracij, na drugem mestu so Francozi s 118 uvrstitvami, tretje pa so ZDA s 101 restavracijo med najboljšimi tisoč.

Slovenske restavracije med tisoč najboljšimi

Na seznamu tisoč najboljših so tudi slovenske restavracije: mariborski Mak se je uvrstil na 599. mesto, kobariška Hiša Franko na 609., ljubljanski Cubo pa na 713. mesto. Francozi omenjajo tudi ljubljansko institucijo JB, na lestvico pa se ni uvrstila.

Denar za izvedbo projekta iz žepov korporacij

Čeprav je projekt nastal na pobudo francoske vlade, ta ni plačala stroškov izvedbe, ki so znašali okoli 300 tisoč evrov. Sredstva je prispevalo več kot ducat sponzorjev, med drugim giganta Nestlé in Moët Hennessy, kar meče senco na projekt, ki naj bi bil nepristranski. Ne nazadnje je tudi eden večjih očitkov prej omenjeni britanski lestvici World's 50 best restaurants prav ta, da imajo močnega prehranskega sponzorja, znano italijansko znamko vode San Pellegrino.

Ne spreglejte