Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2009,
13.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 12. 2. 2009, 13.32

8 let, 1 mesec

Čokoladni poznavalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker se bliža praznik ljubezni, bo gotovo porasla prodaja čokolade. Da bi svojim najdražjim poklonili le najboljše, naredite najhitrejši tečaj ocenjevanja in okušanja čokolade.

Torej, na kaj morate biti pozorni, če hočete presenetiti z zares dobro čokolado, pa naj gre za črno, mlečno ali belo? Tudi tukaj je ključnih pet osnovnih čutil. 1. Videz. Čokolada mora biti gladka in imeti visok sijaj. 2. Vonj. Čokolada ne sme dišati pretirano sladko. Arome se velikokrat razlikujejo in podobno kot vino razvijejo rastlinske, oreščkove, travnate, začimbne, sladke in gozdne note. 3. Zvok. Čokolada mora biti hrustljava in mora ob prelomu počiti. Če se razcepi je presuha, če se upira lomljenju, je preveč voskasta. 4. Otip. Čokolada, ki vsebuje veliko kakavovega masla, se mora začeti topiti med prsti. Prav tako se mora topiti v ustih brez lepljive in zrnate teksture. 5. Okus. Osnovni okusi so grenkoba, kislost, sladkost in slanost. Če jo položite v usta, se bodo arome hitro sprostile, rahlo jo prežvečite, da začutite tudi okuse in arome nadeva.

Še malce zanimivosti: - Kakavovec je zimzeleno drevo, ki uspeva le v tropskih območjih med dvajsetimi stopinjami zemljepisne širine severno in južno od ekvatorja. - Stroki kakavovca so raznovrstnih barv, in sicer od rdeče, zelene, vijolične, rumene pa do oranžne. Lahko tehtajo tudi en kilogram, vsak tak strok vsebuje od dvajset do štirideset kakavovih zrn. - Vretje kakavovih zrn poteka tako, da semena poberejo iz strokov skupaj s sadnim mesom in jih razporedijo po bananinih listih. Nanje položijo še nekaj bananinih listov, nato pa jih pustijo do šest dni, da zrna prevrejo. Barva zrn se spremeni v čokoladno rjavo. Šele nato kakavova zrna posušijo in jih pražijo. Sledi še mletje, kjer ločijo koščico od preostalega dela, saj koščice vsebujejo mešanico s kakavovim maslom in delci kakava, kar se imenuje kakavova masa. Po izpostavitvi visokemu pritisku iz nje iztisnejo kakavovo maslo, ostanek pa je kakavov prah.

Naš recept za valentinovo čokoladno specialiteto: Grenka ljubezen

Kot si jo je zamislil chocolatier in lastnik čokoladnice Rajska ptica Sam Osmanchevich. Glede na to da je valentinovo pred vrati, lahko svoje najdražje presenetite z doma narejenimi čokoladnimi tartufi.

Potrebujete: - 125 g temne čokolade, - 175 g sladke smetane, - 75 g sladkorja, - kakav v prahu.

Segrejte smetano in sladkor na 85°C (merite s kuhinjskim termometrom), dodajte čokolado in odstavite s plošče. Maso dobro premešajte, pokrijte s folijo za živila in jo vsaj za dve uri oziroma toliko da se strdi, postavite v hladilnik. Iz mase oblikujte majhne, čim bolj enake kroglice in jih povaljajte v kakavu v prahu. Nato jih postavite v pisane košarice iz povoščenega papirja in zapakirajte v lično škatlo.

Ne spreglejte