Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
11.25

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept kalčki

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 11.25

4 leta, 1 mesec

Brezmesni ponedeljek: Prav nič dolgočasni kalčki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kalčkov se drži sloves, da so eno tistih zdravih, a brezokusnih živil. Pa to niti približno ne drži - v sebi skrivajo celo paleto okusov.

Uživamo lahko namreč kalčke praktično vseh rastlin, ki jih sicer na jedilnik uvrščamo, ko zrastejo in dozorijo, od stročnic do žitaric, od redkvic do čebule in kumar. In tako kot se razlikuje okus "odraslih" rastlin, so si med seboj različni tudi njihovi nežni poganjki.

Kalčki imajo običajno podoben okus kot njihove odrasle različice – kalčki česna, čebule in pora se lahko pohvalijo s svežino in ostrino, prav tako so prijetno pikantni tudi kalčki redkvice in kalčki, ki jih vzgojite iz gorčičnih semen. Kalčki graha so sladki, kalčki sončnic pa imajo rahlo oreščkast okus. Kalčki kumaric so prav tako osvežilni kot same kumare, odraslo rastlino pa po okusu posnemajo tudi kalčki zelja.

Ko k tej mavrici okusov prištejete še vse vitamine in druge hranilne snovi, ki so v kalčkih še posebej skoncentrirane, pravzaprav ni razloga, da jih ne bi redno uvrščali na jedilnik. Sploh zato, ker jih lahko pridelate kar sami. Semena (izberite ekološko pridelana oziroma tista, ki so namenjena prav za kaljenje) lahko kalite v namenskih kalilnikih ali pa kar v kozarcih za vlaganje.

Kozarce najprej dobro operite, prav tako operite semena in jih stresite v kozarec. Prelijte z vodo sobne temperature, ki mora semena pokriti, kozarec pa prekrijte z gazo in jo zatesnite z elastiko. Pustite stati čez noč. Zjutraj vodo odlijte, nalijte svežo in jo spet odcedite ter kozarec postavite vodoravno. Semena tako spirajte zjutraj in zvečer, dokler ne začnejo kaliti. Kalite jih v temnem prostoru, ko pa kalčki poženejo, jih postavite na svetlo in seveda čim prej pohrustajte.

Zelenjavne tortilje s kalčki

4 tortilje 100 gramov skute 1 žlica oljčnega olja 1 mlada čebula 1 bučka 1 paprika 1 avokado 100 gramov kalčkov (izberite tiste, ki so vam najbolj všeč, ali pa mešanico različnih) sol in poper

Bučko nasekljajte in posolite. Ko spusti vodo, odcedite. Nasekljajte tudi papriko in čebulo, avokado pa olupite, odstranite koščico in ga narežite na lističe. Tortilje na hitro popecite po obeh straneh in jih shranite na toplem.

Na oljčnem olju prepražite čebulo, da postekleni, na njej okoli dve minuti pražite papriko in bučke, potem odstavite z ognja.

Na tortilje nadrobite skuto in avokado, potresite s kalčki in na vsako dodajte še četrtino pražene zelenjave. Popoprajte s sveže mletim poprom. Tortilje trdno zvijte, narežite na kolobarje in postrezite s kislo smetano, ki jo lahko prav tako začinite s katero od pikantnejših vrst kalčkov.

Ne spreglejte