Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
13.36

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koruza polenta juha

Sreda, 20. 3. 2013, 13.36

2 leti, 9 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Koruzna juha s kockami polente

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kremna juha s koruzo v različnih pojavnih oblikah ni le predjed, ampak je lahko tudi okusna in krepka glavna jed.

Koruza je še ena od rastlin, ki je v večini sveta nismo poznali do odkritja ameriških celin. Tam je bila udomačena poljščina vse od prazgodovine, medtem ko smo jo na stari celini začeli spoznavati šele konec 15. stoletja, evropski kolonizatorji pa so jo potem razširili še na druge celine. Koruza oziroma njene sorte so zelo prilagodljive in dobro uspevajo v različnih podnebnih razmerah.

Je bistven del prehrane številnih narodov po svetu, brez nje si seveda ne bi predstavljali mehiške hrane, pri nas pa jo najbolje poznamo v obliki polente in žgancev ter ne nazadnje pokovke. Cele storže bomo lahko na odprtem ognju pekli šele pozno poleti, zato se bomo za zdaj zadovoljili s konzerviranimi ali zamrznjenimi koruznimi zrni in koruznim zdrobom. Slednjega lahko nadomestite tudi z instant polento in tako prihranite precej časa pri pripravi. Priprava polente iz zdroba namreč zahteva kakšne pol ure in veliko mešanja, medtem kot je instant polenta pripravljena v nekaj minutah.

Koruzna juha s kockami polente Za kocke

100 gramov instant polente 30 gramov masla 40 gramov parmezana

Polento skuhajte po navodilih na embalaži. Ko je kuhana in še tekoča, vanjo vmešajte maslo in nastrgan parmezan, potem pa jo zlijte na pekač, obložen s papirjem za peko. "Zaplata" polente naj bo debela približno centimeter. Pustite, da se ohladi.

Za juho

500 gramov kuhanih koruznih zrn (lahko iz konzerve) 1 čebula 2 stroka česna 20 gramov masla 1 liter mleka 2 rdeči papriki 200 gramov sira (gavda ali kakšen drug blag poltrdi sir) 1 deciliter sladke smetane sol in poper

Na maslu prepražite nasekljano čebulo in česen. Primešajte dve tretjini odcejenih koruznih zrn in na hitro podušite. Prilijte mleko in zavrite, potem pa spasirajte s paličnim mešalnikom. Če želite popolnoma gladko kremno juho, jo precedite. Po okusu posolite in popoprajte. Primešajte nastrgan sir in sladko smetano, na zmernem ognju kuhajte okoli deset minut. Občasno premešajte.

Papriki nasekljajte na kocke in ju prepražite na maslu skupaj s preostankom koruznega zrnja.

Ohlajeno polento narežite na kocke in jih v ponvi na hitro popražite, da rahlo porjavijo.

V globoke krožnike nalijte juho, dodajte nekaj žlic mešanice paprike in koruze, na vrh pa še nekaj kock polente. Potresite s svežim nasekljanim drobnjakom ali peteršiljem. Preostalo polento lahko postrežete kot prilogo.

Ne spreglejte