SiolNET. Trendi Kulinarika
2,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Ikea imela restavracije tudi zunaj svojih trgovin?

2,80

termometer

Ikea hrana
Foto: ikea.com

Švedski pohištveni velikan ugotavlja, da je njihova hrana, sicer obstranska ponudba v trgovinah Ikea, tako dobro prodajana, da bi ji bilo treba posvetiti več pozornosti.

Zaradi izjemne priljubljenosti prehrambnih izdelkov v trgovinah Ikea, očiten favorit so njihove švedske mesne kroglice, v podjetju razmišljajo o možnosti odprtja samostojnih restavracij, poroča revija Fast Company.

Michael La Cour, vodja Ikeine prehrambne divizije, je za revijo priznal, da dolgo niso niti razmišljali o tem, kako dobro jim gre pri prodaji hrane: "Morda se bo slišalo nenavadno, a tega nekako nismo opazili. Potem pa smo rezultate postavili ob bok rezultatom drugih prehrambnih podjetij in nenadoma ugotovili, da številke niso majhne."

Ikea je do zdaj že preizkušala koncept pop-up restavracij, ena je septembra lani delovala v Londonu. Ikea je do zdaj že preizkušala koncept pop-up restavracij, ena je septembra lani delovala v Londonu. Foto: Getty Images

Lačnemu kupcu težko kaj prodaš

"Mesnim kroglicam že od nekdaj pravimo 'najboljši prodajalec zof'," je ob tem dodal vodja prehrambnega oddelka v Ikeinih trgovinah v ZDA Gerd Diewald. "Z lačnimi kupci je težko poslovati. Ko jih nahraniš, pa v trgovini ostanejo dlje, med jedjo se pogovarjajo o morebitnem nakupu in imajo dovolj časa, da se odločijo za nakup."

Skoraj tretjina obiskovalcev, ki v Ikei kaj pojedo, tja ne pride zaradi pohištva, ampak izključno zaradi hrane. Skoraj tretjina obiskovalcev, ki v Ikei kaj pojedo, tja ne pride zaradi pohištva, ampak izključno zaradi hrane. Foto: ikea.com

Zdaj v Ikeinih trgovinah v 48 državah sveta nahranijo že okoli 650 milijonov gostov na leto, lani pa so samo s hrano ustvarili več kot 1,6 milijarde evrov prihodkov. Še vedno gre za manjši del skupnih prihodkov, ki je znašal 33,5 milijarde evrov, vsekakor pa ni zanemarljiv.

Marsikdo pride v Ikeo le zaradi hrane

Še več, ugotovili so, da skoraj tretjina obiskovalcev, ki pri njih kaj pojedo, v trgovino ne pride zaradi pohištva, ampak izključno zaradi hrane. Zaradi tega zdaj razmišljajo, da bi začeli restavracije odpirati tudi zunaj pohištvenih trgovin.

Michael La Cour, vodja Ikea Food, Ikeinega oddelka za hrano Michael La Cour, vodja Ikea Food, Ikeinega oddelka za hrano Foto: Reuters

"Trdno sem prepričan, da ima ta zamisel potencial," je za Fast Company dejal La Cour. "Upam, da bodo čez nekaj let naši kupci rekli: 'V Ikei se res dobro jé. In, mimogrede, tudi pohištvo prodajajo.'"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin