SiolNET. Trendi Glasba
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Severnokorejski program tudi v Ljubljani

0

termometer

Po Severni Koreji bodo Laibach v okviru turneje The Sound of Music nastopili tudi v Ljubljani. Pogledali smo, zakaj je film, iz katerega bodo zaigrali nekaj skladb, tako priljubljen.

Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music) je ameriški muzikal iz leta 1965, ki ga je režiral Robert Wise, glavni vlogi pa sta odigrala Julie Andrews in Christopher Plummer. Zgodba temelji na spominih Marie von Trapp in govori o mladi Avstrijki, ki se v Salzburgu leta 1938 šola za nuno. Iz samostana jo pošljejo v vilo upokojenega in ovdovelega načelnika, da bi vzgajala njegovih sedem otrok. Nauči jih petja, kar jim na koncu reši življenje.

Film je kljub prvotnim mešanim kritikam postal komercialna uspešnica in finančno najuspešnejši film leta 1965. Leta 1966 je prehitel dobičkonosnost filma V vrtincu in bil naslednjih pet let najuspešnejši film vseh časov. Danes velja za peti najbolj dobičkonosen film vseh časov, ki je prejel pet oskarjev.

V Severni Koreji se s filmom učijo angleščine

In zakaj so se skladb iz filma lotili Laibach? Kot so povedali za spletno stran The Quietus, so si vsi člani in članica film ogledali v mladosti, nato pa več let čakali na priložnost, da z njim tudi kaj naredijo. Ta priložnost je bil nastop v Severni Koreji, kjer se s pomočjo tega filma, ki je eden redkih ameriških filmov, ki je dovoljen v tej državi, učijo angleščine.

Kot so dodali, zgodba filma ustreza situaciji v Severni Koreji, odvisno od našega gledišča jo lahko razumemo afirmativno ali subverzivno. "Trenutno subliminalni freudovski pridih se lepo ujema z evropsko politično realnostjo – konec koncev gre za film o beguncih," so dodali.

Proti komu se zares upira družina Von Trapp? Tukaj si lahko pomagamo s Slavojem Žižkom, ki je v filmu Perverznežev vodnik po kinu o filmu dejal, da lahko Moje pesmi, moje sanje beremo tudi kot "naše skrivne fašistične sanje". V filmu namreč nacisti Avstrijo aneksirajo Nemčiji, načelnika pa želijo vpoklicati v vojsko. Družina Von Trapp skuša ubežati nacistom tako, da jim pomaga Cerkev.

Kot pravi Žižek, so Avstrijci in Avstrijke v filmu prikazani kot antiintelektualci, medtem ko so nacisti prikazani kot svetovljani, menedžerji in birokrati s kratkimi brčicami, ki kadijo drage cigarete. "So skoraj karikatura svetovljanske dekadence, torej pokvarjeni Judi."

Korejski program maja tudi v Ljubljani

Po Žižkovih besedah tako pravo sporočilo filma ni, da se Avstrijci in Avstrijke upirajo nacizmu, temveč da se "iskreni fašisti upirajo dekadentni judovski svetovljanski okupaciji". Po njegovem mnenju je bil film tako priljubljen zato, ker na skrivaj potrjuje naše skrite fašistične sanje – upor proti svetovljanstvu in zapiranje v domačijstvo.

Kar so Laibach igrali Korejkam in Korejcem, bo zdaj lahko slišalo tudi slovensko občinstvo. Laibach bodo namreč 9. maja v Cankarjevem domu končali svojo turnejo The Sound Of Music Tour 2016, s katero so letos gostovali po 30 evropskih mestih. Na odru se jim bo pridružila tudi zasedba Silence, odigrali pa bodo del programa iz Pjongjanga ter nekaj skladb iz obdobja albuma WAT iz leta 2003.

Laibach turnejo imenujejo tudi Turneja po okupirani Evropi, tako kot so poimenovali tisto leta 1983, razširjeno različico programa pa so februarja odigrali tudi v Bruslju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin