Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 14. 2. 2013, 7.23

8 let

Plestenjak: "Uspel sem jeb*** počasi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iskren pogovor med glasbenikom in novinarko so začinili petje, kitara in klavir. Zgodilo se je v ljubljanski Operi, spraševala je Vesna Milek, pripovedoval je Jan Plestenjak.

Šarmanten in karizmatičen, visok, črnolas moški, ki sliši na ime Jan Plestenjak, v preteklem letu ni pretiraval s svojimi nastopi. Zadnje veliko dejanje je bil novembrski dobrodelni koncert za pomoč žrtvam poplav v kulturnem domu Mengeš, kjer so ob pomoči donatorjev zbrali zavidljivih 200 tisoč evrov. Denar je bil prepotreben obliž na rano tistim, ki so v uničevalni vodni ujmi izgubili vse. Uvod v leto 2013 je zaznamovala umirjena in izpovedna balada Ob tebi bom ostal, s katero glasbenik opozarja, da življenje "prevečkrat začnemo ceniti, spoštovati in užiti šele takrat, ko boleče udari nas ali naše ljubljene", da pa prava ljubezen nikoli ne mine. Z uradnim izidom pesmi ter videospota je Plestenjak v sredini januarja napovedal novo turnejo in skorajšnji izid svojega dvanajstega albuma. In kje začeti glasbeno pripoved? Odgovor se glasi ljubljanska Opera, edinstvena glasba si pač zasluži edinsteven ambient.

Jan Plestenjak na operni oder prikoraka malo po osmi uri zvečer. Prihod je preprost, dopolnijo ga pozdrav, rahel priklon ter iskren nasmeh, nato govori glasba. Uvodna pesem nosi naslov Ona sanja o Ljubljani. "Po enem letu sem ponovno tukaj pred vami, začenjam turnejo, prihaja novi album, izide konec marca. Če sem popolnoma iskren, ta trenutek še ne vem natančno, kaj bom nocoj zaigral. Veliko pesmi bo novih, nekaj bo starih. Dobra pesem je tista, ki zaživi samo ob klavirju ali kitari. Danes ne bom preveč resen, danes ne bom perfekcionist," se glasi uvodni nagovor. "Vem, da je danes tukaj zagotovo nekdo, ki se mu resnično ne da biti tukaj. Prišel je na željo punce. Iskrena hvala za potrpljenje," še doda.

Naslednjih nekaj besed Plestenjak nameni edini gostji večera, novinarki in publicistki Vesni Milek. Verjeli ali ne, gospodična je pred 20 leti, ko si je mladi Jan utiral pot na slovensko zvezdnato nebo, opravila intervju, ki se je pevcu tako vtisnil v spomin, da se ga je namenil ponoviti. Beseda je dala besedo, vprašanja so bila plod poglobljenega proučevanja, zabavna in žgečkljiva, odgovori iskreni in zabavni.

Začel zgoraj brez z božičkovo kapo "Na začetku glasbene kariere sem se dobesedno boril za uspeh. Za dotično revijo sem se slikal zgoraj brez z božičkovo kapo na glavi. To je bil del poti, brez katere bi težko interpretiral kakšno pesem," razgaljene začetke opisuje Jan. "Vse se je začelo s koncertom v Filharmoniji, napolnili smo dvorano, nato je šlo vse samo še navzgor." Sledi pesem Tvoj song, prva velika uspešnica, nato zaigra še pesem Človek brez imena, izdelek s prihajajoče plošče. Pogovor se nadaljuje. "Tako počasi sem uspel, jeb*** počasi. Šele pred petimi leti, ko smo z bendom napolnili veliko tivolsko dvorano, sem dojel, da sem nekaj le dosegel. Igral sem pred petimi ljudmi, tudi desetimi, še danes me je strah, ali bom napolnil dvorano," pridno odgovarja in pripoveduje pevec. Besede prekine glasba, na sporedu je pesem Ob tebi bom ostal. Občinstvo – premočno prevladuje nežnejši spol – pridno sodeluje, vokalno spremlja svojega princa s črno kitaro.

"Vedno sem se boril proti hudobnežem, boril sem se tako, da sem poskušal biti še boljši. Alienu, temu ubogemu človeku, sem odpustil. Nuna je na nekem predavanju razliko med idealom in idolom predstavila tako: 'Idol bi bil lahko Jan, ideal je le Jezus'". Sledi pesem Iz pekla do raja, občinstvo zapoje glasneje. Pogovor se preseli na področje ljubezni, Vesna povpraša po družini, otrocih. Jan se nekoliko obotavlja, nato odgovori: "So večeri, ko si nikakor ne želiš biti sam, so pa tudi jutra, ko si strašno želim biti sam." Spet pripoveduje glasba, na sporedu sta pesmi Si OK? ter Bolezen. Glasbenik v nadaljevanju pove, da je v življenju napisal čez 200 pesmi, trenutno bi se jih spomnil le okoli 30. Občinstvu zaupa, da se mu je pred leti ponudila tudi izredna priložnost v Ameriki: "Spoznal sem prave ljudi, rekli so mi, da imam deset odstotkov možnosti, da uspem. Imel bi 100 milijonov dolarjev, ki jih ne bi imel za kaj porabiti. Slovenci preprosto nočemo iz Slovenije." Sledijo pesmi Pustil ti bom sanje, soba 102 ter popolnoma nova Pijan od vina.

Politika je resničnostni šov, ki škoduje vsem Pogovor se v nadaljevanju obarva aktualno, dotakne se vseslovenske vstaje ter politike. "Želim si na proteste, na katerih bomo izražali želje, hočemo to in ono, ne pa, da vedno poslušamo le nočemo tega in onega. Na vstaji sem videl kulturnike, ki so bili zelo glasni, vsako leto pa od države vlečejo po sto tisoč evrov. Kar se trenutno dogaja v politiki, nikakor ni dobro, gre za resničnostni šov, ki je škodljiv za vse." Vajeti ponovno prevzame glasba, ena za drugo si sledijo Moja ljubica, sveža Ena je ljubezen moja, Lepa ter Bodi gola.

"Opera je začetek nove turneje, začetek nove plošče. V takšnih trenutkih bi si želel, da bi bil moj oče še živ. Dobro bi se mu zdelo, ker je toliko lepih punc tukaj," na duše nežnejšega spola zapiha pevec ter postreže z balado Pogrešal te bom. Zaradi dejstva, da koncerta ni želel končati v žalostni noti, občinstvu postreže še z zadnjo pesmijo, vsem dobro poznano Amore mio. Pevec se iskreno zahvali za izkazano pozornost, se nekajkrat prikloni in nasmejan zapusti oder. Večinsko ženski del občinstva je zadovoljno vzdihoval, manjšinsko moški nekoliko godrnjal. "Koncert je bil naravnost čudovit, Jan se je namreč predstavil takšen, kot je v resnici," nam je zaupala 27-letna Tatjana iz Kranja. Zaradi pikantnih podrobnosti, ki jih je razkril pogovor, pevca še bolj ceni: "Obožujem ga že tako ali tako. Všeč mi je, da se je predstavil sam kot osebnost brez nekega storniranega ozadja." Njegove koncerte obiskuje v prvi vrsti zaradi glasbe, njegove osebnosti, glasa in stasa. "Sem pač ženska, ki se mu preprosto ne more upreti."

Ne spreglejte