Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2017,
13.50

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kino Šiška

Natisni članek

advertorial MENT Kino Šiška

Petek, 20. 1. 2017, 13.50

2 meseca, 2 tedna

Ljubljana bo zadonela: v treh dneh bo gostila več kot 150 izvajalcev

Vsebino omogoča Kino Šiška
Kino Šiška

Ljubljana se bo spet zazibala v koncertnih ritmih. Prve tri dni februarja se bo odvijala že tretja edicija festivala MENT.

Eno mesto, deset koncertnih prizorišč in več kot 50 glasbenih ustvarjalcev iz Slovenije, Evrope in še dlje. Tri dni glasbene povezljivosti in tri dni popolne glasbene izkušnje, na kateri organizatorji obljubljajo pestro dogajanje. Na MENT se bo namreč zgrnilo tudi več sto mednarodnih in domačih glasbenih profesionalcev, koncertnih in festivalskih promotorjev, založnikov, distributerjev, agentov, medijev in drugih akterjev, ki bodo svoja dragocena znanja, izkušnje in informacije delili na konferenčnem delu dogodka. Letos so organizatorji prvič priredili posebno prodajno razstavo appointMENT.

Celoten program konference lahko preberete tukaj.

MENT Ljubljana  letos prinaša novost, ki povezuje evropsko glasbeno sceno s sodobno in svežo likovno produkcijo. To je vizualni sklop appointMENT – prodajni razstavni projekt 50 glasbenih plakatov v omejeni izdaji, ki jih je navdihnila šestdeseterica glasbenih izvajalcev letošnjega festivala.

Za stvarjenjem plakatov stoji mlajša generacija raznolikih, večinoma domačih ustvarjalcev, ki prihajajo s področij ilustracije, grafičnega oblikovanja, risbe, slikarstva in grafitarstva.

Razstavo bodo odprli 26. 1. 2017 ob 19. uri na prizorišču DobraVaga. Razstava bo na ogled do 24. 2. 2017.

Posebno izkušnjo pa obljubljajo tudi Lineup Specialitete: Giro Night in KAMIZDAT Night

 

Glasbena poslastica z vseh vetrov

Prizorišča v štirih metelkovskih klubih, v dveh dvoranah Kina Šiška, v Stari mestni Elektrarni, v  Hostlu Celica, in Pritličju bodo dodobra pretresli ritmi bendov, kantavtorjev, producentov in didžejev s številnih koncev sveta – od Rusije do Islandije, od Makedonije do Estonije in seveda Slovenije, ki jo bo zastopalo kar 22 izvajalcev. 

Kot v predhodnih dveh izdajah, bodo organizatorji tudi tokrat poskrbeli za različne tipe vstopnic.

Poleg tridnevnih festivalskih vstopnic, ki omogočajo vstop na vsa koncertna prizorišča, so na voljo tudi PRO vstopnice, s katerimi se lahko udeležite tudi konferenčnega programa. Predprodajna cena festivalske vstopnice je 35 EUR (med festivalom 39 EUR), PRO vstopnica pa je na voljo za 65 EUR (med festivalom 79 EUR). Predprodaja se zaključi 31. januarja.

Od ponedeljka, 23. 1., pa bodo na voljo tudi dnevne vstopnice po enotni ceni 15 EUR. Več informacij o vstopnicah je na voljo tu.
 

Celoten seznam izvajalcev si lahko ogledate tukaj.

Haiku Garden
 | Foto: Haiku Garden

Med nastopajočimi na festivalu velja izpostaviti naslednje glasbene izvajalce:

Heymoonshaker (Velika Britanija)

Heymoonshaker je nepričakovan spoj dveh umetniških izrazov, ki ju ločijo desetletja: čeljust stiskajoče, surove blues kitare in bogatega, udarnega beatboxanja. Začela sta kot ulična glasbenika – zdaj se lahko njun YouTube kanal pohvali z več kot 50 milijoni ogledov, njunemu prvencu Noir pa so kritiki namenili lepe pohvale. A ne glede na to je Heymoonshaker zasedba, ki jo je najbolje ujeti v živo.

Oligarkh (Rusija)

Značilna pravoslavna tradicija in distopične realnosti današnje Rusije se združujejo v spektakularnem avdiovizualnem trku pravoslavnih zborov, trapa, ruskega folka, hip hopa in basovske godbe. V živo Oligarkhove nastope poganjajo eksploziven bobnar in sublimni video kolaži zgodovinskih filmov, dokumentarcev, pravljic ter starih TV-posnetkov.

Sotei (Poljska)

Sotei je svež projekt dveh uveljavljenih poljskih glasbenikov. Sotei je prava bomba za oboževalce instrumentalnega hip hopa. Za lažjo predstavo o njuni glasbeni usmeritvi in jakosti njunega nastopa: nastopila sta kot predskupina Flying Lotusa v Varšavi, pogodbo z založbo U Know Me pa podpisala po svojem prvem koncertu.

Mieux (Avstrija)

Christoph in Felix sta Mieux štartala za zabavo, z remiksanjem R&B ter rap klasik. Projekt se je hitro razvijal in postajal resna valilnica čudaškega miksa žanrov, stilov, zvokov in ritmov ter dobival vse bolj samosvojo zvočno identiteto in vse bolj "live" odrski nastop.

Nils Gröndahl (Danska)

Danski violinist in vokalist je samosvoj avtor, pravzaprav one-man-bend, ki s pomočjo zank in efektov ustvarja plasti zvokov. Njegov glavni vir je violina, ki enkrat zveni kot bas, drugič kot akustična kitara, tretjič kot nekaj, kar bi iz violine izvabil Hendrix.

Širom | Foto: Širom

Širom (Slovenija)

Iztok, Samo in Ana svoje vplive vzamejo z vsega sveta in jih predelajo z odprtim improvizacijskim pristopom ter več kot ducatom akustičnih glasbil – od klasične viole in tolkal, tradicionalnega bendža, ukulel, kalimb do lastnoročno izdelanih balafonov in harf.

Persons From Porlock (Slovenija)

Portoroška četverica s kitarami in bobni na raziskovanju tripastega univerzuma psihedelije in odzvanjajočih cvetlic iz šestdesetih ter stonerjev iz devetdesetih, loveča današnje impale s svojimi zasanjanimi vokali, lebdečimi kitarskimi solažami in umazanimi riffi.

Haiku Garden (Slovenija)

Haikuji so gotovo eden prepričljivejših mladih slovenskih bendov ta hip. Njihov recept ni preprost, a učinkuje. Glavna sestavina je shoegaze, prelit z dobro dozo indieja in začinjen s samosvojo mešanico dream popa ter noise rocka. Kitarske zidove prebijajo izjemno nalezljive melodije, psihedelično pop atmosfero pa soustvarjajo lebdeči odmevajoči vokali.

Koala Voice (Slovenija)

Če so pred zmago v prvi sezoni natečaja dijaških bendov Špil liga za skupino Koala Voice slišali le redki, jo danes poznajo vsi spremljevalci glasbene scene v Sloveniji. Štiričlanska zasedba je po uvrstitvi na Klubski maraton in izdaji prvenca Kangaroo’s a Neighbour s svojo zasvoljivo mešanico rocka, popa, disca ter punka in neustavljivo odrsko prezenco začela svoj pohod.

Čas je za ogrevanje pred najbolj odmevnim klubskim festivalom v Sloveniji.

Poslušajte playlisto letošnjih izvajalcev in pripravite čute za pravo tridnevno klubsko glasbeno ekstazo:

Ne spreglejte