Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 3. 2012, 12.57

8 let

Iskrena bomba knap’n rolla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zasavska zasedba Orlek je včeraj z obilno glasbeno pojedino dodobra nasitila obiskovalce Katedrale Kina Šiška. Repete ni bil vprašljiv, bil je obvezen.

Glavni del dve uri in pol trajajočega koncerta legendarne zagorske skupine Orlek so predstavljale skladbe s povsem svežega albuma Repete, dodatek so bile njihove največje uspešnice in nadvse domišljene predelave ponarodelih komadov. "Malo smo obdelali skladbe, ki do danes niso bile toliko predvajane, kanček materiala pa je tudi novega," nam je zaupal idejni vodja skupine Vlado Poredoš. No, povsem sveža na novem albumu je le pesem Življenje gre naprej, preostali komadi so dobili le novo, akustično preobleko. "Naj poudarim, da smo v zadnjem času pomladili kolektiv s dobrimi in tehnično izredno podkovanimi glasbeniki, kar nam je omogočilo igranje na nekoliko višji ravni. Aranžmaji so nekako bolj moderni, sodobni," je dodal Vlado. Zasedbo je pred leti osvežil saksofonist Kristijan Adamlje, lani pa je zaradi zdravstvenih težav prenehal igrati trobentač Janez Tori. Novi trobentač Jan Adamek, ki je od "stričeka Janeza" mlajši kar dobrih 40 let, je vnesel v skupino veliko svežine, nov pristop, nov zvok in stil igranja, kar je pokazal tudi na snemanju.

"Če še nimate dost', kup'te CD"

Katedrala Kina Šiške je včeraj okoli devete ure zvečer še samevala, ob začetku koncerta pa je dvorano napolnilo nekaj več kot 350 Orlekovih navdušencev. Uvodne pesmi je poslušalstvo spremljalo sede, ozračje je bilo mirno, sproščeno, rahlo zasanjano. Glavni vzrok za tovrstno atmosfero so bile akustične predelave starih uspešnic, ki naseljujejo album Repete. Na sredini koncerta je bilo že mogoče začutiti dvigovanje tempa, akustiko je nadomestila distorzija, pihala so zatrobila glasneje, harmonika je širše odprla meh, glasbila so postregla s tršim rock'n rollom, po orlekovsko s "folk, punk, polka rockom". "Vsi tisti, ki po 'cajtngih' pišejo, da smo Slovenci zadrti, se lahko ugriznejo v jezik. Vi ste največji dokaz, da to ni res," je Vlado zapihal na dušo občinstva. V poskočni maniri je devetčlanska zasedba vztrajala do konca uradnega dela koncerta. "A 'mate že dost'?" je tik pred koncem povprašal Vlado. Dvorana je v en glas odgovorila: "Neeee!" Pevec jih je nato malce zbodel s stavkom: "Jah, potem ni druge, kot da kupite naš novi album." Navdušeno občinstvo jih je na oder uspelo priklicati še dvakrat, v tretje nepregovorno ni šlo več. Ljudje so prizorišče zapuščali dvignjenih glav, glasbeno povsem potešeni.

Če se še malce pomudimo pri celovečernem repertoarju. Kakor smo že omenili, je prvi del koncerta zajemal skladbe z aktualne zgoščenke Repete. Drug za drugim so tako akustično zazveneli komadi Full house, Fontana želja, Hotel grm, Moja boginja, Tik-tak, Srečen, Gremo na bunkovc, Brinjevka, Posmrtna pesem za gospo Marijo, Balkan express, s svojo svežino je izstopala povsem nova pesem Življenje gre naprej. V nadaljevanju so v ospredje stopile zimzelene uspešnice Adijo, Knapi, Na Kum, Ko so lipe cvetele ter domišljene knap'roll predelave. Izstopali sta predvsem hip hop različica Lovšinove pesmi Osmi dan in punk različica Avsenikove Golice. Vse to je bil več kot odličen recept za koncertno norijo.

Na turnejo po Sloveniji, potem v Južno Ameriko

Orlek bodo po uvodnem koncertu v Kinu Šiška koncertirali po Sloveniji, oktobra pa se odpravljajo na turnejo po Južni Ameriki. Tujina jim nikakor ni tuja, saj so v 23-letni glasbeni karieri nastopali na Kitajskem, v Ameriki, na Novi Zelandiji, v Avstraliji, Pakistanu ... Vlado Poredoš je na vprašanje, kako jim uspe slovenski melos tako uspešno prodajati tujim ušesom, odgovoril: "Slovenci mislimo, da smo majhni in da nam v tujini nikakor ne more uspeti. To je 'larifari', to govorijo tisti, ki se zaradi določenih razlogov ne morejo, niti ne upajo podati čez mejo. V tujini je pomembna pristnost, iskrenost, kar občinstvo začuti." Lahko rečemo samo: kapo dol in srečno Orlek.

Ne spreglejte