SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bob Marley bi bil danes star 70 let

4

termometer

Mineva 70 let od rojstva glasbenika Boba Marleyja, ki je veljal za prvega superzvezdnika iz tako imenovanega tretjega sveta.

Glasbo iz socialno šibkih predelov Jamajke je prenesel na mednarodno sceno in v popularni kulturi obveljal za enega od utemeljiteljev reggaeja – izpeljanke iz afrokaribske glasbe in ameriškega rhythm and bluesa.

Marley se je velik del svojega življenja počutil kot izobčenec, sčasoma pa je svoje bistvo našel v rastafarijanstvu, religioznem gibanju, ki je vzniknilo na njegovi domovini Jamajki s težnjo po duhovni vrnitvi v zibelko človeštva – Afriko.

Kot eden od izjemno redkih zvezdnikov, ki izhajajo iz držav tretjega sveta, je s svojo glasbo ljudem ponudil upanje, s pomočjo navdiha svoje težke preteklosti pa mu je uspelo ganiti množice z vseh koncev sveta. Svojo tako imenovano obljubljeno deželo Zion je med drugim opeval v skladbi Iron Lion Zion, pri čemer je imel v mislih Etiopijo.

Legend najbolje prodajan reggae album vseh časov Debitantski album pod naslovom The Wailing Wailers je izdal leta 1965, za njim jih je pod znamko Bob Marley and the Wailers sledilo še 11, še eden je nato s še neizdanim materialom izšel posthumno. K temu, da njegova slava po smrti ni zamrla, pa je pripomogel album največjih uspešnic Legend (1984), ki je postal najbolje prodajani reggae album vseh časov.

Med Marleyjeve največje uspešnice sodijo skladbe, kot so I Shot the Sheriff, No Woman, No Cry, Could You Be Loved, Stir It Up, Jamming, Buffalo Soldier, Redemption Song in One Love. Pokopali so ga skupaj s kitaro Glasbenik s pravim imenom Robert Nesta Marley se je rodil v vasi Nine Mile na severu Jamajke. Umrl je 11. maja 1981 v Miamiju zaradi raka, pokopali pa so ga v rojstni vasi skupaj s kitaro. Star je bil 36 let. Njegove zadnje besede so bile namenjene njegovim sinovom: "Ko boste na vrhu, me vzemite s seboj!" in "Denar ne more kupiti življenja."

Leta 1994 je bil sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla, leta 2012 pa so o zvezdniku posneli dokumentarni film, ki ga je režiral Škot Kevin Macdonald. Ta je med produkcijo filma nabral toliko materiala, da je prva različica filma trajala kar cele tri ure, ki mu jih je na koncu spelo skrčiti na 144 minut.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin