Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
16.14

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

pesmi Kuzle Kingston knjiga Dare Kaurič

Četrtek, 15. 2. 2018, 16.14

6 let, 2 meseca

Bil je v Kuzlah, zdaj je v Kingstonih, ves ta čas pa je tudi pesnik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Dare Kaurič, Z besedami in prsti | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Dare Kaurič, nekdaj član legendarne punk skupine Kuzle, zdaj pa prepoznaven obraz skupine Kingston, ima še eno plat: pesniško. Zdaj ta svoj obraz razkriva v knjigi, v kateri so zbrana tako njegova glasbena besedila kot še neobjavljena poezija.

"Pesniška in poetična plat Dareta Kauriča je bila do zdaj potisnjena v ozadje, s to knjigo besedil in pesmi pa smo jo končno spoznali," je ob predstavitvi Kauričeve zbirke Z besedami in prsti dejala recenzentka knjige mag. Milanka Trušnovec. "Če se je do zdaj komu zdelo, da so njegove pesmi lahkotne popevčice z zlajnanimi refreni, jim je s to knjigo odpravljena krivica," je dejala, "zdaj njihovo sporočilo končno pride do izraza."

Dare Kaurič o naslovu knjige:

V knjigi so besedila in pesmi - skupaj jih je 66 - zbrana v na videz nelogičnem zaporedju, mešajo se namreč besedila, ki jih je Kaurič napisal za Kuzle, Kingstone in duet Bojler, ter njegove še nikoli slišane oziroma objavljene pesmi, med njimi celo uspavanke. "Obsegajo kritična in ljubezenska besedila ter mnogo vmesnih odtenkov," je pojasnila recenzentka.

Dare Kaurič, Z besedami in prsti | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Mnogo besed iz obdobja Kuzel še vedno zareže"

Najstarejše med objavljenimi pesmimi so nastale v začetku osemdesetih let, a so še vedno zelo aktualne. "Vse je povedano brez globokoumnega nakladanja, kot sam pravi, je neposreden kot šus v glavo," je dejala Trušnovec, enako misli tudi Kaurič: "Mnogo besedil iz obdobja Kuzel lahko prestaviš v današnji čas. Čuti se, da sem jih pisal pri 17., a mnogo besed še vedno zareže."

Se bodo Kuzle še kdaj zbrale in zaigrale?

Glasbenik in pesnik je v svoji karieri delal z vrsto zelo raznolikih izvajalcev, ob svojih skupinah so njegove pesmi izvajali tudi Videosex in Big Foot Mama, pa Atomik Harmonik in Natalija Verboten. Kot je povedal, že od nekdaj piše tisto, kar čuti in si želi. "Ne znam biti poet po naročilu."

Kakšna je razlika med pisanjem glasbenih besedil in poezije?

"Ljudje danes glasbo poslušajo površno"

Ob tem pa se je ozrl tudi na današnje poslušalce glasbe oziroma občinstvo. "Ljudje danes glasbo poslušajo površno in si zapomnijo le refren," je dejal. "Jaz pa rad poslušam pesmi, ki imajo rep in glavo, zato se mi včasih zdi, da sem zdaj že iz nekega drugega filma." Iz teh občutkov pa je črpal tudi navdih za zadnjo pesem v zbirki Povozil me je čas:

Dare Kaurič, Z besedami in prsti | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne spreglejte