Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 9. 2014,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bob Dylan

Torek, 30. 9. 2014, 10.59

8 let

Švedski znanstveniki tekmujejo v citiranju Boba Dylana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupina švedskih znanstvenikov že 17 let tekmuje za kosilo v lokalni restavraciji, ki bo pripadlo tistemu, ki mu bo v svoje članke uspelo vključiti največ besed Boba Dylana.

Leta 1997 sta John Jundberg in Eddie Weitzburg z inštituta Karolinska v Stockholmu objavila članek o prebavnih plinih z naslovom Dušikov oksid in vnetje: Odgovor piha v vetru (Nitric Oxide and inflammation: The answer is blowing in the wind).

Vključitev Dylanovega citata je bila takrat posledica dejstva, da sta bila oba znanstvenika velika oboževalca kantavtorja, pozneje pa sta se ideji pridružila še dva druga naravoslovca, in sicer Jonas Frisen in Konstantinos Meletis, ki sta raziskavo o sposobnosti nenevronskih celic, da tvorijo nevrone, naslovila Kri na tračnicah: Preprost zasuk usode (Blood on the Tracks: A Simple Twist of Fate).

Članek je opazila oseba, zaposlena v lokalni knjižnici, ter ga poslala Jundbergu in Weitzburgu in rodila se je stava: tisti, ki bo v svoje članke do upokojitve vključil največ Dylanovih citatov, dobi brezplačno kosilo v restavraciji na severu Stockholma, v bližini tamkajšnje univerze.

Skupini se je pozneje pridružil še peti član, Kenneth Chien, strokovnjak za kardiovaskularne raziskave, ki je napisal članek z naslovom Zapleteno v modrem: molekularna kardiologija v postmolekularni dobi (Tangled up in blue: Molecular cardiology in the postmolecular era).

Njihovo tekmovanje so opazili tudi drugi kolegi na univerzi, a skupina petih znanstvenikov si želi, da bi slavni postali zaradi svojega znanstvenega dela, ne zaradi citiranja Dylana, poroča Guardian. Medtem ko naravoslovci tekmujejo v citiranju, pa bo njihovo občudovanje tega pesnika in pevca morda opazil kdo iz komisije za podeljevanje Nobelove nagrade za književnost. Peterica je namreč prepričana, da si jo Dylan zasluži.

Ne spreglejte