Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

božič

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 11.05

8 let

Smells Like Teen Spirit za božični hit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako kot so leta 2009 oboževalci uspeli na prvo mesto britanskih lestvic povzdigniti Rage Against the Machine, bodo letos podobno akcijo izvedli z Nirvanino uspešnico Smell Like Teen Spirit.

Božični hit oziroma skladba, ki je v božičnem tednu na prvem mestu britanskih lestvic, je pomemben del popularne folklore na Otoku; o bitki za prvo mesto na božični večer govori tudi ena od zgodb v filmu Pravzaprav, ljubezen. Ker pa prvo mesto praviloma zasede zmagovalec katerega od izborov za največji talent, so se tudi letos poslušalci in ljubitelji dobre glasbe odločili, da to preprečijo. Letošnjo kampanjo, v kateri želijo na prvo mesto uvrstiti Nirvanino uspešnico Smells Like Teen Spirit, je podžgal dogodek na letošnjem izboru X Factor, ko si je skupina štirih nastopajočih nadela ime Rhythmix, a se je zapletlo, saj je ime že registrirala dobrodelna organizacija iz Brightona, ki pomaga mladim pri njihovem glasbenem udejstvovanju. Namesto da bi še neuveljavljena skupina glasbenikov spremenila svoje ime, so se ustvarjalci X Factorja odločili za pravni spor, kar je seveda razjezilo javnost, saj ustvarjalci oddaje s tem povzročajo nepotrebne stroške majhni, a ugledni dobrodelni organizaciji.

To je bil še dodaten razlog, da so se tudi letos glasbeni navdušenci mobilizirali v upanju, da s skladbo Nirvane premagajo zmagovalca letošnjega X Factorja. Podoben podvig jim je uspel leta 2009, ko se je na prvo mesto uvrstila skladba Killing In The Name Of in so z njo prehiteli skladbo The Climb takratnega zmagovalca X Factorja Joeja McElderryja.

Letošnja Facebookova skupina Nirvana For Christmas No.1, ki ima že več kot 18.000 članov, tako vse poziva, da tokrat v spletni trgovini naložijo skladbo Smells Like Teen Spirit z Nirvaninega albuma Nevermind, ki je letos praznoval 20 let.

V obvestilu na strani skupine so zapisali: "Letos so se pri X Factorju odločili, da se bodo znesli nad dobrodelno organizacijo, ki pomaga mladim. No, jebite se, X Factor. Letos si bomo vsi naložili Nirvanino klasiko Smells Like Teen Spirit in vam tako pokazali sredinec. Kdo je z nami?"

Ne spreglejte