Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2010,
12.26

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 5. 5. 2010, 12.26

8 let, 1 mesec

Odštevanje do novih avantur štirih prijateljic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Samo še 23 dni nas loči do svetovne premiere filma Seks v mestu 2. Gledalke po vsem svetu se že sprašujejo, ali bodo z modo obsedene prijateljice tudi tokrat navdihujoče.

Vse, kar so oblekle štiri prijateljice (Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon) v šestih sezonah nadaljevanke (od 1998 do 2006), so dobesedno pozlatile s svojim dotikom. Postale so modna referenca. Že prvi film je med oboževalkami sprožil skoraj histerično pričakovanje, medtem ko je bil med kritiki sprejet bolj mlačno. Zgodba in izbira stilov sta bila po njihovem mnenju povprečna, prav tako pa v luči prihajajoče svetovne gospodarske krize film ni imel pričakovanega učinka v modnih trgovinah. Kljub temu je film v blagajne prinesel kar 400 milijonov dolarjev zaslužka.

Zlati dotik štirih prijateljic

Odkar je bil pred kratkim objavljen napovednik za film, se med gledalkami čuti določeno stopnjo "veselega pričakovanja", pa vendar se ne more primerjati s tistim izpred dveh let. Ogled filma je tudi nekakšen izraz nostalgije ob spominu na nadaljevanko.

Ali je njihov stil še vedno navdihujoč? Vsekakor je čarovnija še vedno živa, saj ženske po vsem svetu rade gledajo svoje 40- in 50-letne vrstnice z lastnim vihravim, sproščenim stilom. Morda je strast res zbledela, simpatija do štirih prijateljic se pa nadaljuje, prav tako sladki spomini na stil oblačenja, v katerega so se oboževalke zaljubile pred več kot desetletjem.

Film kot izložbeno okno

Ni televizijske oddaje, ki bi tako dobro odslikavala "stilski duh" časa, kot je to storila nadaljevanka Seks v mestu. Opravljivka (Gossip Gril) je imela svoj potencial, pa se je izkazalo, da je bil njen stil "premlad" in preveč urejen. Velik vpliv na oblačenje žensk v preteklosti so imele igralke Katharine Hepburn, Audrey Hepburn in Grace Kelly. Film Težavna vzgoja (Bringing up baby, 1938), v katerem je igrala Katharine Hepburn, ima kar nekaj modnih trenutkov. Posebej opazen je prizor, v katerem Katharine hodi po stopnicah v dolgi svileni obleki.

V glavni vlogi "tekstilni presežki"

Sabrina iz leta 1954, v kateri je igrala Audrey Hepburn, je obvezno "čtivo" za vse ženske, ki obožujejo klasične romantične filme. Gledalke in gledalce je očarala s čudovito belo obleko brez naramnic. Smešni obraz (Funny Face) iz leta 1957, prav tako z Audrey Hepburn, je še en kultni modni film, kjer Audrey žari v poročni obleki.

Grace Kelly kot bogata dedinja Francie Stevens v Hitchcockovem filmu iz leta 1955 Ujemite tatu (To Catch a Thief) nosi kar nekaj ljubkih oblek, ki so s svojimi čistimi barvami prava paša za oči. Ne smemo pozabiti na Brigitte Bardot, ki je v filmu In bog je ustvaril žensko (And God Created a Woman, 1956) nosila nekaj res čudovitih kreacij.

Seksa v mestu ne bi bilo brez vseh omenjenih filmskih stvaritev, v katerem imajo poleg odličnih igralk glavno vlogo tudi "tekstilni presežki".

Ne spreglejte