Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Damjan Kozole izbrisani

Sreda, 3. 4. 2013, 17.06

8 let

Kozoletov dokumentarec Dolge počitnice na festivalu v Clevelandu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Celovečerni dokumentarec režiserja Damjana Kozoleta Dolge počitnice, ki se posveča problematiki izbrisanih, bodo v četrtek in v petek prikazali na 37. mednarodnem filmskem festivalu v Clevelandu.

Festival, ki se je začel danes, se bo sklenil 14. aprila, so sporočili iz produkcijske hiše Vertigo/Emotionfilm. Film prikazuje zgodbe treh oseb, ki so bile tako ali drugače žrtve izbrisa okoli 20.000 ljudi iz registra stalnih prebivalcev Republike Slovenije, so o dokumentarcu zapisali pri produkcijski hiši.

Trinajstletni Alex je odšel na počitnice v Srbijo, zaradi izbrisa pa se štiri leta ni mogel vrniti v Slovenijo, kjer je bil rojen in je hodil v šolo. Nisveta se je iz Bosne preselila v Slovenijo, kjer je po osamosvojitvi rodila hčerko Nives, ki dve leti sploh ni obstajala, Katarina pa je kot najstnica ostala brez staršev, brez stanovanja, brez denarja in brez dokumentov.

Kozole je ob premieri dejal, da se v filmu ni ukvarjal s številom izbrisanih. "Hotel sem prikazati tri usode mladih ljudi, ki so rojstvo in odraščanje te države občutili na svoji koži," je dejal.

Film je na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši dokumentarni film leta. Mednarodno pot je začel na lanskem sarajevskem filmskem festivalu, pozneje pa je bil predvajan še na mnogih mednarodnih festivalih, med drugim v Rimu.

Kot so še sporočili iz produkcijske hiše, se Dolge počitnice prvič predstavljajo v ZDA, projekciji v Clevelandu pa bosta zanimivi tudi zato, ker so med obiskovalci festivala številni Slovenci, ki živijo v tem "največjem slovenskem mestu zunaj Slovenije".

Dokumentarec bo ameriškemu občinstvu z uvodnim nagovorom predstavil promotor slovenske kulture v ZDA Joe Valenčič, ki je s Kozoletom že sodeloval pri več projektih.

Ne spreglejte