Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2015,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskar oskarji nagrade Hollywood

Sreda, 14. 1. 2015, 14.26

8 let

Koliko je treba plačati, da dobiš oskarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tekma za oskarje se začne že mesece pred razkritjem nominacij, filmski studii pa v promocijske kampanje vložijo na milijone evrov.

Danes bodo v Los Angelesu razkrili nominacije za letošnje oskarje, najprestižnejše nagrade v filmski industriji. A tekma za zlate kipce se je začela že pred več meseci, filmski studii so porabili že milijone evrov, da bi Akademijo, glasovalno telo s slabimi 6000 člani, prepričali, da si njihov film zasluži naziv najboljšega. Do 22. februarja, ko bodo v losangeleškem Dolby Theatru slovesno razglasili zmagovalce, bo hollywoodska filmska industrija v svoje oskarjevske kampanje vložila več kot sto milijonov evrov, na svojem blogu razkriva Stephen Follows, scenarist, producent, predvsem pa poznavalec filmske industrije.

Zakaj so vse premiere konec leta? Follows je raziskal ozadje odločanja o dobitnikih oskarjev, podrobno opisal, na kakšne načine studii poskušajo vplivati na odločitev članov Akademije. Datum premiere filma, na primer, še zdaleč ni naključje. Večina favoritov za oskarja pride v kinematografe konec leta in ravno takrat, ko se bliža čas za glasovanje, so mediji polni vsebin o teh filmih, spomin nanje in navdušenje nad njimi pa sta še vedno sveža.

Seveda pa se vsak studio, ki cilja na oskarja, glasovalcev loti tudi bolj neposredno. Načinov je nešteto, od zasebnih projekcij filma do agresivnega oglaševanja, medtem ko se morajo glavni igralci v najboljši luči pojaviti na vseh pomembnih podelitvah nagrad pred Oskarji. Ne manjka niti lobiranje pri novinarjih za filmu naklonjene vsebine in tudi za članke, s katerimi bi očrnili konkurenco.

Pri dveh milijonih se šele začne Za vse to pa studii zapravijo mastne denarce. Začne se pri slabih dveh milijonih evrov, kolikor studio povprečno potroši za film, za katerega želi dobiti nominacijo. Oskarjevska kampanja je namreč razdeljena na dva dela, pojasnjuje Follows, v prvem delu se studio trudi dobiti nominacijo, v drugem seveda še nagrado. Ko je čas za finale, znesek še dodatno naraste.

Tako so v kampanjo filma The Hurt Locker, ki je oskarja za najboljši film dobil leta 2010, po podatkih, ki jih je pridobil Follows, vložili skupno štiri milijone evrov. Za Zaljubljenega Shakespeara, ki je slavil leta 1999, naj bi producent Harvey Weinstein v lov na nagrado vložil kar 13 milijonov evrov.

Največ denarja gre za oglase in pojavljanje v medijih Večji del oziroma okoli dve tretjini zneska, vloženega v oskarjevsko kampanjo, gre za oglaševanje in pojavljanje v medijih, ocenjuje Follows in kot primer navaja oglas na prvi strani revije The Hollywood Reporter, za katerega je treba v času oskarjevske vročice odšteti več kot 60 tisoč evrov.

Velik strošek so tudi DVD-ji s filmi, ki jih studii članom Akademije pošljejo v predogled, zanje odštejejo tudi do 250 tisoč evrov, dodatnih 100 ali 150 tisočakov pa odštejejo še za zasebne projekcije, na katerih filme predvajajo tistim, ki glasujejo.

Oskarjevske in predsedniške kampanje vodijo isti ljudje Za vodenje oskarjevske kampanje studii pogosto najamejo izkušene svetovalce oziroma strokovnjake za odnose z javnostmi in jih za to tudi obilno plačajo. Že prej omenjeni Weinstein je leta 2013 za film Za dežjem posije sonce najel Stephanie Cutter, eno od vodij Obamove predsedniške kampanje – film sicer ni dobil oskarja za najboljši film, ga je pa za glavno žensko vlogo v njem dobila Jennifer Lawrence.

Bogati dodatki za nominacije in nagrade Ti svetovalci po pisanju Followsa dobijo kakšnih 10 tisoč evrov, če pa so uspešni, so za to dodatno nagrajeni. In to bogato. Kot razkriva Follows, je nominacija za oskarja za najboljši film vredna okoli 17 tisoč evrov, za zmago pa svetovalec dobi še enkrat toliko. Nominacije in zmage v kategorijah najboljših glavnih vlog in režije prinesejo okoli devet tisoč evrov, nominacije in zmage v preostalih kategorijah pa po štiri tisoč evrov.

Igralka na rdeči preprogi je dražja kot igralec Preostanek proračuna studii porabijo za to, da so zvezdniki filma v času kampanje videti kar najboljše. Razume se, da se morajo pojaviti na vseh pomembnih podelitvah nagrad pred samimi oskarji, na primer na Zlatih globusih in britanskih Baftah, in tam zablesteti. Follows piše, da je treba za popoln videz igralca na rdeči preprogi odšteti 1700 evrov, igralka pa medtem "stane" tri tisoč evrov. Ko prištejejo še stroške transporta, pa naj gre za avtomobile ali letala, stroški strmo narastejo in lahko znašajo na deset tisoče evrov.

Ali je zmaga vredna vsega tega? Ko končno pride večer podelitve in so zmagovalci znani, je treba potegniti črto: je bilo vredno? Če gre studiu le za zaslužek v kinematografih, je odgovor ne. Statistik Edmund Helmer je namreč leta 2011 analiziral podatke o zaslužkih in izračunal, da oskar filmu v kinematografih prinese v povprečju dodatnih 2,5 milijona evrov, zlati globus pa kar 12 milijonov evrov. Medtem pa studii v kampanje za zlate globuse vložijo le kakšnih pet odstotkov oskarjevskega zneska.

Nagrajeni igralci zaslužijo občutno več kot igralke Pri oskarjih gre torej predvsem za vprašanje imidža in statusa v Hollywoodu, povzema Follows. Medtem se igralcem samim osvojeni oskarji dejansko poznajo tudi pri plači, a je pri tem očitna razlika med spoloma. Igralcem se z osvojenim oskarjem za najboljšo glavno vlogo plača v povprečju dvigne za dobre tri milijone evrov, medtem ko igralkam z oskarjem primaknejo le slabega pol milijona.

Ne spreglejte