Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
15.05

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

K4 ŠOU

Četrtek, 14. 3. 2013, 15.05

5 let, 5 mesecev

"Kluba K4 ne zapiramo!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Kersnikovi je potekala novinarska konferenca, na kateri sta o prihodnosti Kluba K4 spregovorila Andrej Klasinc, direktor ŠOU-a v Ljubljani, in Aleš Logar, direktor Zavoda K6-4.

Na novinarski konferenci Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in Zavoda K6/4 sta Andrej Klasinc, direktor ŠOU v Ljubljani, ki svoje mesto opravlja od 1. marca 2013 in Aleš Logar, direktor Zavoda K6/4 predstavila trenutno finančno stanje Zavoda K6/4, spregovorila o načrtih za sanacijo, nastalih dolgovih in komentirala govorice, ki te dni krožijo v zainteresirani javnosti ter medijih.

Sredi lanskega decembra se je menjalo predsedstvo ŠOU-a v Ljubljani, prejšnja sestava Študentskega zbora ŠOU-a pa je januarja 2012 spremenila ustanovitvene akte določenih zavodov, vključno z zavodom K6/4. "Spremembe ustanovitvenih aktov niso bile politično motivirane niti niso bile izpeljane z namenom, da bi se v prihodnosti privilegiralo določene kandidate," pravijo odgovorni. Finančno stanje K6/4 ni rožnato ŠOU v Ljubljani se pretežno financira iz koncesijskih dajatev, v zadnjih letih pa se spopadajo s krčenjem sredstev, kar torej vpliva tudi na višino sredstev, ki so namenjena za zavode. Pri ŠOU-u pravijo, da do nastopa novega vodstva zavoda K6/4 niso bili ustrezno seznanjeni s finančnim stanjem zavoda – najnovejše informacije namreč govorijo o minusu zavoda v višini slabih 470 tisoč evrov. "Govorimo o velikih številkah, ki lahko zamajejo tudi druge zavode," stanje komentira Klasinc, ki dodaja, da ekipa že sestavlja nov program, sanacijski načrt, da se zavod lahko reši.

"Najprej bomo sanirali dolgove za študentska dela in avtorske pogodbe, izplačali ljudi, ki so sodelovali pri projektih. Najprej moramo odplačati te dolgove, kar načrtujemo v roku od 30 do 60 dni," je dolgove komentiral Klasinc, ki delo direktorja opravlja komaj 14 dni. "Zavod se mora postaviti na noge in iti svojo pot naprej. Ostaja pa grenak priokus ob nekompetentnem prejšnjem vodenju in nadzoru, jaz tu nisem sodnik, dobivam pa na mizo številke, ki jih moramo sanirati mi," dodaja Klasinc. "Gospa kultura bo morala dati prostor gospe ekonomiji" Novo vodstvo Zavoda K6/4 pravi, da se zaveda kulturnega in družbenega pomena kluba K4, ki ne predstavlja zgolj zbirališča mladih in prostora za zabave, ampak je inštitucija posebne vrste, ki je v preteklih desetletjih ljubljanski klubski sceni vedno predstavljala dodano vrednost. Po besedah Logarja je zato spreminjanje programske sheme in komercializacija kluba nesmiselna poteza.

"S pozitivizmom gremo naprej, strinjamo se, da mora zgodovina kluba K4 ostati, jasno pa je, da si ne moremo privoščiti takšnega izpada finančnih sredstev vsako leto, kot je to bilo leta 2012 in se je začelo že leta 2011," pravi direktor ŠOU-a v Ljubljani in dodaja, da "se v tem našem preljubem klubu oziroma zavodu, ki ga vsi poznamo že desetletja, stvari niso vodile tako, kot bi bilo treba."

"Klub želimo v najkrajšem možnem času spet odpreti" "Kluba K4 ne zapiramo! Klub K4 smo zdaj trenutno zaprli samo začasno in ga želimo v najkrajšem možnem času spet odpreti," je besedo prevzel Aleš Logar, direktor Zavoda K6/4. "Težave iz preteklosti moramo najprej dati na kup," je povedal Logar, "sem pa štejejo dolgovi, zavarovanja in požarna varnost."

"Želimo delati program, ki se za K4 spodobi," je dodal Logar, ki zanika ugibanja, da se bo klub skomercializiral. "Odkar sem prišel na direktorsko mesto, si želim samo ene zadeve – ta zavod bi rad rešil! Meni je bila na začetku predstavljena zgodba, da ima zavod nekje 130 tisoč evrov minusa, kar se mi ob pametnih dogovorih ni zdel velik zalogaj. Ampak ta zadeva se je izkazala za večji zalogaj," je pove Logar in pokazal tudi kup dokumentov, ki dokazujejo dolgove in grenijo prihodnost kluba. "Če zlagaš minus na minus, nastanejo težave," pojasnjuje Logar, ki opozarja na nepravilnosti vodenja v preteklosti, ob tem pa si postavlja izziv, da bo klub rešil. "Radi bi priložnost, da se vam dokažemo in če čez nekaj časa tega ne uredimo, tudi sam nimam tu več kaj početi," ostaja optimističen Logar.

Glede peticije za ohranitev kluba, ki jo je na spletu podprlo že več kot dva tisoč ljudi, Logar pravi: "Peticija je tudi stvar napačnega komuniciranja v javnosti. Zdaj smo stopili na rep marsikomu, ki je začel mijavkati, in seveda, te pobude so vedno. Jaz ne nameravam odstopiti, hočem dokazati, da so peticije odveč, s tem se vrši pritisk name in tudi jaz sem samo človek, takšne stvari me potrejo. Te ljudi pozivam, naj pridejo in pogledajo, kakšno je stanje. Peticije se me dotaknejo, jih upoštevam, ampak mislim, da so takšne stvari prenagljene … Hočemo dokazati, da smo vredni zaupanja, takoj ko pa se bo po kakšnega pol leta izkazalo, da nismo uspeli, potem pa …" je o svojih načrtih še povedal Logar.

Ne spreglejte