Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2011,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 18. 5. 2011, 12.41

8 let

Kino Otok prvič brez tekmovalne sekcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Program sedmega Kino Otoka, ki bo v Izoli potekal od 8. do 12. junija, dobiva dokončno podobo. Tokrat bo Kino Otok letos prvič potekal brez končnega izbora najboljših filmov.

Programski ekipi sedmega Kino Otoka se letos s svojim selektorskim debijem pridružuje rotterdamski programer kultnih izborov kratkih filmov Erwin van't Hart, ki je na Kino Otok s svojim projektorjem Openluchtbioscoopom prinesel letni kino. Glavna programska sprememba je, da na Kino Otoku ne bo več tekmovalnega programa. "Netekmovalnost, združevanje namesto kakršnega koli razdruževanja in razvrščanja, je zapisana v srcu Kino Otoka, letos pa je napočil čas, ko se lahko naposled loči od edine festivalske 'bolezni'," so zapisali organizatorji v sporočilu za javnost.

Festivalska funkcija je bila popestriti kinosporede

Izbor občinstva je bil pred sedmimi leti zasnovan v kontekstu tedanjega stanja filmske distribucije v Sloveniji, ki v svoj program ni uvrščala filmov z drugih celin, temveč izključno ameriške in nekaj zahodnoevropskih. S tem je festival želel vsako leto v slovensko distribucijo poslati vsaj en film z drugih delov sveta, izbor pa je prepustil svojim gledalcem. Danes je, morda tudi zaradi Kino Otoka, položaj bistveno drugačen in zlasti po zaslugi Kinodvora v slovensko kinematografsko mrežo prihaja vse več takšnih filmov, so prepričani organizatorji izolskega festivala. Kar nekaj filmov iz letošnjega otoškega izbora je denimo že odkupljenih.

"Našo odločitev sem preverila tudi pri dosedanjih direktorjih Kino Otoka in prav vsi so jo sprejeli z navdušenjem. Kot bi za vse nas to pomenilo neko olajšanje, odstranitev kamenčka, ki smo ga čutili v čevlju. Predvsem zato, ker se je položaj filmov, ki jih predstavlja in promovira naš festival, pri nas bistveno izboljšal. Verjamem, da tudi po zaslugi Kino Otoka, ki lahko to poslanstvo za zdaj zaključi. Tudi lepa zgodba lahko postane še lepša. Prepričana sem, da se bo z umikom tekmovalnosti Kino Otoku zgodilo prav to," je povedala direktorica festivala Kino Otok Lorena Pavlič.

Iranski režiser odpovedal sodelovanje zaradi Cannesa

Pred dnevi je na Kino Otok iz Cannesa prispelo pismo: mladi iranski režiser Reza Serkanian, ki je svojo mednarodno pot začel prav na prvem Kino Otoku pred sedmimi leti, je vodstvu festivala sporočil, da mora žal prelomiti dogovor in da svojega prvega celovečernega filma Ephemeral Weddings letos ne bo mogel predstaviti v Izoli. Sicer je bilo zanj že vse pripravljeno. Film so v Cannesu prikazali kot otvoritveni film sekcije Združenja za distribucijo neodvisnega filma ACID, zanj se je zavzel sam Costa Gavras, tudi tema filma je požela veliko zanimanje, uspelo mu ga je prodati svetovnemu distributerju, ta pa bo po svoje zasnoval distribucijsko strategijo.

"Cannes, ki je v preteklosti Otoku dal že kar nekaj avtorjev, je tokrat utrgal en grozd letošnje otoške Trgatve," so še sporočili organizatorji.

Ne spreglejte