Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2011,
9.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Willem Dafoe

Četrtek, 8. 9. 2011, 9.05

8 let, 3 mesece

Kaj bi počeli na zadnji dan Zemlje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Film 4:44 Zadnji dan na Zemlji si zastavlja vprašanje, kaj bi počeli, če bi vedeli, da bo naravna katastrofa naslednji dan uničila Zemljo. Film presenečenja je kitajski People Mountain People Sea.

Film 4:44 Zadnji dan na Zemlji (4:44 Last Day on Earth) je eden od 23 tekmovalnih naslovov. Film presenečenja, ki je bil na sporedu včeraj, je People Mountain People Sea pekinškega režiserja Caija Shangjuna, ki govori o ruralni Kitajski in maščevanju zaradi nepravične države. V Zadnjem dnevu na Zemlji Willem Dafoe igra uspešnega igralca Cisca, Shanyn Leigh pa igra njegovo umetniško partnerico. Parček se ob 4:44 uri zjutraj, ko že ves svet ve, da bo konec sveta, prička, je, joka in se ljubi. Namesto osredotočenja na paniko, ki sledi spoznanju o koncu sveta, se film ukvarja z ljudmi v trenutku, ko spoznajo, kaj jih čaka.

Abel Ferrara, ki je z Dafoejem že posnel filma Go Go Tales in New Rose Hotel, je prepričan, da je s to metodo film bolj univerzalen. "Vsi vsak trenutek vsakega dneva vemo, da bomo nekoč umrli. To kar počnemo vmes, je življenje," je novinarjem včeraj povedal Abel Ferrara, ki je najbolj znan po filmu Pokvarjeni poročnik (Bad Lieutenant) iz leta 1992.

Vzrok za propad Zemlje je človek sam

Vse fotografije in novice, naslovi in intervjuji, ki se pojavljajo v filmu, dajo slutiti, da je vzrok za propad Zemlje človek sam. "To je film o človekovem uničenju Zemlje. Vse je odvisno od nas. To je naša odgovornost in ne gre za nesrečo ali božji srd," je povedal 60-letni ameriški režiser Ferrara.

Ob prihajajočem koncu vidimo moškega, ki se sam požene skozi okno, dečka, ki se prek računalnika poslavlja od družine na drugem koncu sveta, Dafoa, ki se zlomi, ko se poslavlja od hčere, s katero ne živi več, parček, ki si celo naroči hrano na dom. Dafoejev junak razmišlja, ali naj konec sveta preživi trezen ali zadet.

"Veliko mojih malih scen je obarvanih z idejo o tem, kam usmeriš svoje misli. Osnovna izbira je to, kako prebujen želiš biti na tem svetu in kako pristopiš k temu. Film se ukvarja s temeljnimi filozofskimi vprašanji, vendar je pripoved čisto normalna, vse je zaigrano zelo praktično," je povedal Dafoe.

Maščevanje kot kitajsko presenečenje

People Mountain People Sea temelji na resnični zgodbi bratov, ki ulovijo morilca njihovega brata.

Cai Shangjun je več bratov zreduciral na enega samega, ki ga igra Chen Jianbin. Ko začne iskati bratovega morilca, spozna, da policija tega primera ne bo nikoli raziskovala. "Med našim odraščanjem je bila priljubljena nekakšna kitajska Internacionala, ki gre nekako tako – 'ni odrešenika, nimamo vere v princa ali vrstnika'. Odkril sem, da se v nuji ne moremo zanesti na uradnike in njihove procese ali zakone. Pravico moraš poiskati sam. V tem je povezava med filmom in sodobno kitajsko družbo," je na tiskovni konferenci povedal režiser Jia Zhangke.

Tudi leta 2006 je bil film presenečenja kitajski – Jia Zhangke je za film Mirno življenje (Still life) takrat celo prejel zlatega leva za najboljši film.

Ne spreglejte