Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2023,
20.23

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

pesem George Harrison Ringo Starr Paul McCartney John Lennon The Beatles

Četrtek, 2. 11. 2023, 20.23

5 mesecev, 3 tedne

Izšla je nova in "poslednja" pesem Beatlov: tako zveni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
The Beatles | Pesem je v poznih 70. letih minulega stoletja napisal John Lennon. Po njegovem umoru je Lennonova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine: Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru. (Fotografija je nastala 10. julija 1964 na premieri filma A Hard Day's Night.) | Foto Guliverimage

Pesem je v poznih 70. letih minulega stoletja napisal John Lennon. Po njegovem umoru je Lennonova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine: Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru. (Fotografija je nastala 10. julija 1964 na premieri filma A Hard Day's Night.)

Foto: Guliverimage

Nova pesem nekdanje britanske glasbene skupine Beatles, ki je nastala s pomočjo umetne inteligence in vključuje glas že pokojnega Johna Lennona, je izšla danes, več kot štiri desetletja po tem, ko je bila prvotno posneta v demo različici. Pesem Now And Then sta s pomočjo umetne inteligence dokončala bivša člana skupine Paul McCartney in Ringo Starr.

Nova pesem Beatlov Now And Then, ki jo označujejo kot poslednjo pesem glasbene skupine The Beatles, je izšla več kot 50 let po razpadu skupine.

Pesem lahko poslušate tukaj:

Pesem je v poznih 70. letih minulega stoletja napisal John Lennon. Po njegovem umoru je Lennonova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine: Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru.

Pesem Now And Then je izšla kot dvojna stran A s prvim singlom skupine Love Me Do iz leta 1962 in naslovnico ameriškega umetnika Eda Ruscha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V petek bo v povezavi s pesmijo objavljen še glasbeni video. Dvanajstminutni dokumentarec v režiji Oliverja Murrayja, ki je najbolj znan po biografski miniseriji The Rolling Stones, bo premierno predvajan na YouTubu.

The Beatles
Trendi Ta teden izide zadnja pesem Beatlov

Pesem je bila ena od več skladb na kaseti

Now And Then je bila ena od več skladb na kaseti, ki jo je Lennon posnel za McCartneyja leto pred svojo smrtjo. Dve drugi pesmi, Free As A Bird in Real Love, je obdelal producent Jeff Lynne in ju izdal leta 1995 in 1996.

Enako so poskušali narediti tudi z Now And Then, vendar so idejo opustili zaradi hrupa v ozadju posnetka. Zdaj je to omogočila umetna inteligenca. Njena uporaba v glasbi je sicer predmet razprav v celotni panogi, pri čemer nekateri obsojajo zlorabe avtorskih pravic, drugi pa hvalijo njeno moč.

Kip Beatlov na Pier Headu v njihovem domačem mestu Liverpool. | Foto: Wikipedia/STA Kip Beatlov na Pier Headu v njihovem domačem mestu Liverpool. Foto: Wikipedia/STA

"Tam je bil, Johnov glas, kristalno čist"

"Tam je bil, Johnov glas, kristalno čist," je ob napovedi izida poslednje pesmi Beatlov dejal 81-letni McCartney. "To je dokaj čustveno doživetje. Je pravi posnetek Beatlov," je dodal. Skupaj s 83-letnim bobnarjem Starrom je pevec in basist McCartney pesem končal lani. Tudi Starr je vse skupaj sprejel zelo čustveno. "Bilo je, kot da bi bil John tam," je opisal.

Lennonov sin se počuti kot v časovni kapsuli

Lennonov sin Sean Ono Lennon je povedal, da je bilo ganljivo slišati, kako glasbenika sodelujeta po vseh teh letih, ko njegovega očeta ni več. Dodal je, da je to poslednja pesem, ki so jo njegov oče, Paul, George in Ringo lahko naredili skupaj. Opisal je, da se počuti kot v časovni kapsuli.

Harrison, ki je umrl leta 2001, je že v 90. letih minulega stoletja za pesem posnel električno in akustično kitaro.

Beatli – Lennon, McCartney, Starr in Harrison – so se razšli leta 1970. Vsak član je nato nadaljeval svojo kariero.

Lennon je bil ustreljen v New Yorku leta 1980, star 40 let, medtem ko je Harrison leta 2001 umrl zaradi raka na pljučih, star 58 let.

Nastaja dokumentarna TV-serija o umoru Johna Lennona

Pod okriljem Apple TV+ nastaja tridelna dokumentarna serija, ki bo ponudila doslej najbolj poglobljeno raziskavo umora slovitega glasbenika, člana Beatlov Johna Lennona. V oddaji, ki jo bo vodil Kiefer Sutherland, se bodo posvetili preiskavi umora leta 1980 in Lennonovega morilca Marka Davida Chapmana, piše britanski The Guardian.

Lennon je bil umorjen decembra 1980 pred stanovanjskim blokom na aveniji Central Park West v New Yorku. Chapman je iz revolverja izstrelil pet nabojev v Lennonov hrbet in pozneje priznal, da je glasbenika ubil ter da je umor načrtoval. Obsojen je bil na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta za obdobje 20 let.

Televizijska serija bo vključevala doslej še neobjavljene posnetke, vključno s pričevanji očividcev in fotografijami s kraja zločina, ter intervjuje s Chapmanovimi psihiatri, odvetniki, detektivi in tožilci skupaj s pričevanji nekaterih Lennonovih bližnjih.

Po navedbah Apple TV+ je ekipa, ki stoji za dokumentarno serijo, med snemanjem prejela razširjeno odobritev za razkritje informacij, med drugim tudi od newyorške policije in okrožnega tožilstva.

Lennonova vdova Yoko Ono po pisanju The Guardiana, ki je stopil v stik z njenimi predstavniki, dokumentarne serije ni komentirala. Ni jasno niti, ali je sploh sodelovala pri njenem nastajanju.

Zaenkrat še ni znano, kdaj bo dokumentarna serija ugledala luč sveta, še piše The Guardian.

Preberite še:

The Beatles
Trendi S pomočjo umetne inteligence bo izšel zadnji posnetek Beatlov
Dolly Parton
Trendi Paul McCartney in Ringo Starr združila moči z Dolly Parton za pesem Let It Be
Paul McCartney
Trendi Trojica na lovu za izgubljeno kitaro Paula McCartneyja
 
Ne spreglejte