Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
7.06

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

The Beatles

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 7.06

6 mesecev

Ta teden izide zadnja pesem Beatlov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
The Beatles | Foto Guliverimage/AP

Foto: Guliverimage/AP

Zahvaljujoč umetni inteligenci bo več kot 50 let po razpadu britanske glasbene skupine Beatles v četrtek izšla pesem, ki jo je v poznih 70. letih preteklega stoletja napisal John Lennon. Po njegovem umoru je Lennonova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine: Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru.

Po umoru Johna Lennona je njegova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine, Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru, pesem Now And Then pa sta McCartney in Starr s pomočjo umetne inteligence dokončala desetletja po izvirnem posnetku. Harrison, ki je umrl leta 2001, je že v 90. letih preteklega stoletja posnel električno in akustično kitaro za pesem.

Skladbo bodo predstavili v četrtek ob 14. uri po srednjeevropskem času, dan kasneje še glasbeni video.

Now And Then je bila ena od več skladb na kaseti, ki jo je Lennon posnel za McCartneyja leto pred svojo smrtjo. Dve drugi pesmi, Free As A Bird in Real Love, je obdelal producent Jeff Lynne ter ju izdal v letih 1995 in 1996.

The Beatles | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Enako so poskušali narediti tudi z Now And Then, vendar so to opustili zaradi hrupa v ozadju posnetka. Zdaj je to omogočila umetna inteligenca. Njena uporaba v glasbi je sicer predmet razprav v celotni panogi, pri čemer nekateri obsojajo zlorabe avtorskih pravic, drugi pa hvalijo njeno moč.

"Tam je bil, Johnov glas, kristalno čist," je ob napovedi izdaje poslednje pesmi Beatlov dejal 81-letni McCartney. "To je dokaj čustveno. Je pravi posnetek Beatlov," je dodal. Skupaj z bobnarjem Starrom je pevec in basist McCartney pesem končal lani. Tudi 83-letni Starr je vse skupaj sprejel zelo čustveno. "Bilo je, kot da bi bil John tam," je opisal.

Lennonov sin Sean Ono Lennon je povedal, da je bilo ganljivo slišati, kako sodelujeta po vseh teh letih, odkar njegovega očeta ni več. Dodal je, da je to zadnja pesem, ki so jo njegov oče, Paul, George in Ringo lahko naredili skupaj. Opisal je, da se počuti kot v časovni kapsuli.

Oglejte si še:

Paul McCartney
Trendi Je McCartney s tem hotel užaliti Rolling Stonese?
Trendi Našli do zdaj neznane fotografije mladih Beatlov
Ne spreglejte