Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hobit film

Torek, 10. 12. 2013, 15.19

8 let

Hobit 2 predpremierno v osupljivi tehnologiji HFR v Cineplexxu Kranj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hobit: Smaugova pušča 3D, drugi del ene izmed najbolj pričakovanih domišljijskih trilogij, bo ekskluzivno in predpremierno prikazan v kranjskem Cineplexxu v sredo, 11. decembra.

Drugi del filmske priredbe knjižne uspešnice Hobita J.R.R. Tolkiena, Smaugova pušča, v režiji briljantnega Petra Jacksona vas bo tudi tokrat popolnoma osupnil s čarobnimi prikazi pokrajine, slikovitimi liki in napeto zgodbo.

Film spremlja pustolovščino glavnega junaka Bilba Bisagina na potovanju v družbi čarodeja Gandalfa in trinajstih škratov pod vodstvom Torina Hrastoščita v epski misiji ponovnega osvajanja Samotne gore in povrnitve izgubljenega kraljestva Erebora. Na poti naletijo na velikanske pajke, zajamejo jih gozdni vilinci, na koncu se morajo spopasti z največjo nevarnostjo od vseh, ki bo na preizkušnjo postavila njihov pogum, prijateljstva in potovanje samo.

Ekskluzivno in predpremierno bo filmska fantazija prikazana ob 18.30 v kinematografu Cineplexx Kranj, ki bo gostil Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad, ki bo obiskovalce že pred začetkom filma popeljal v Tolkienov čarobni svet.

Film na redni spored prihaja v četrtek, 12. decembra. Ogledali si ga boste lahko v osupljivi tehnologiji HFR in 4K v izbranih kinematografih Cineplexx v Kranju, Celju in Mariboru. Predvajanje filma v revolucionarni tehnologiji HFR (high frame rate) s prikazom 48 sličic v sekundi ter ločljivostjo 4K bo doživetju ob gledanju prineslo novo dimenzijo dojemanja filmske zgodbe, ustvarilo iluzijo globine in vas posrkalo v dogajanje na filmskem platnu. V današnjem času osupljivega digitalnega razvoja bo Cineplexx prvi kinematograf v Sloveniji, kjer bodo gledalci lahko izkusili novo dimenzijo kina in edinstveno izkušnjo ogleda filma v HFR in 4K. Film bo prav tako predvajan v tehnologiji 3D in 2D v vseh kinematografih Cineplexx po Sloveniji (Kranj, Celje, Maribor, Koper, Novo mesto in Murska Sobota).

Za več informacij, obiščite spletno stran cineplexx.si in spremljajte objave na strani na Facebooku Cineplexx Slovenija.

Kaj sta tehnologiji HFR in 4K? V filmski industriji je kar 80 let prevladoval standard s hitrostjo 24 sličic na sekundo. Novi standardi visokega števila sličic s hitrostjo 48 sličic na sekundo pa tudi k nam prinašajo najsodobnejšo tehnologijo prikazovanja. V izbranih kinematografih Cineplexx v Kranju, Celju in Mariboru boste od 12. decembra dalje lahko priča najsodobnejši kinematografski tehnologiji v Sloveniji. Pri hitrosti 48 sličic na sekundo je gibanje v filmu bolj realno in tekoče. Slika je ostrejša in jasnejša, kar je še bolj opazno v 3D-tehnologiji.

Ostro ali zelo ostro? Izraza 2K in 4K se uporabljata v filmski produkciji, kadar je govor o višini ločljivosti (resoluciji) filmskih podob, nanašata pa se tudi na določujoče lastnosti digitalnih filmskih kamer.

2K pomeni ločljivost širine 2048 pikslov, 4K pa dvakrat več, torej 4096 pikslov. Okrajšava 4K pomeni sliko širine resolucije 4000 ter se kot taka nanaša na približno število vodoravnih pikslov. V tem primeru – štirikrat več od polne visoke ločljivosti slike FullHD (1920×1080).

Filmi morajo biti snemani in predvajani v tehnologiji visokega števila sličic oz. HFR (high frame rate). Zato je ločljivost projektorja s tako tehnologijo štirikrat višja od standardnega projektorja DCI (Digital Cinema Initiatives, skupna pobuda sedmih največjih hollywoodskih studiev za razvoj tehničnih standardov na področju digitalne kinematografije), ki je določena za predvajanje filmskih standardov (1080 pikslov, 2K). Ločljivost 4K tako zagotavlja vrhunsko, visokokontrastno in kristalno čisto sliko.

Ne spreglejte