Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
17.23

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cannes Lea Seydoux

Petek, 24. 5. 2013, 17.23

2 leti, 9 mesecev

Cannes 2013: kritike navdušila intimna ljubezenska zgodba dveh mladenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Film La Vie d'Adele - Chapitre 1 & 2 je s svojo strastno in ganljivo pripovedjo, prežeto s prizori spolnosti, postal eden od filmov, o katerih se v Cannesu največ govori.

Kot piše Reuters, je film La Vie d'Adele – Chapitre 1 & 2 režiserja Abdellatifa Kechicha s svojo čudovito in ganljivo pripovedjo o ljubezni med dvema dekletoma postal eden od najbolj cenjenih filmov letošnjega filmskega festivala v Cannesu do zdaj. Film, ki se poteguje za zlato palmo, se osredotoča na sedemnajstletno Adele, v katero se je prelevila Adele Exarchopoulo, in njeno ljubimko Emmo, ki jo je upodobila Léa Seydoux.

Triurni film je režiserjevo prvo potovanje v Cannes, kljub navdušenju kritikov pa se ti bojijo, da bo film v prihodnosti videlo premalo gledalcev – zaradi velikega števila nazornih prikazov seksa in previdnih distributerjev mu namreč grozi, da bo obiskal manj kinematografov, kot bi jih sicer lahko. Kaya Burgess je film za London Times opisala kot eno od "najlepših in najmanj vsiljivo opazovanih ljubezenskih zgodb, ki jih je bilo kadarkoli mogoče videti v filmu".

"Film s svojimi nesimuliranimi prizori spolnega občevanja šokira, a je v resnici veliko več kot to: je strastna in ganljiva ljubezenska zgodba," je za Hollywood Reporter zapisal Jordan Mintzer.

Seks je lepota Kot je novinarjem v Cannesu povedal Kechiche, njegov namen ni bil snemanje filma o pravicah istospolno usmerjenih, in dodal, da je bil glavni namen prizorov seksa prikazovanje lepote. "Upam, da bodo ljudje ob gledanju teh prizorov občutili lepoto. Mislim, da je čutnost na velikem platnu veliko težje prikazati."

Film delno temelji na grafičnem romanu iz leta 2010, kot eno od prevladujočih tehnik vzpostavljanja vezi med gledalcem in liki pa uporablja posnetke od blizu, ki pogosto počivajo na protagonistkinih ustnicah, pa naj ta spi, je ali poljublja svojo ljubimko, piše Reuters.

Kot rečeno, film govori o sedemnajstletni Adele, bistri študentki, ki ljubi angleško in francosko literaturo in želi postati učiteljica. Potem ko se razide s svojim fantom, jo prijatelj odpelje v gejevski bar, kjer spozna čudovito dekle z modrimi lasmi Emmo. Zapleteta se v čudovito razmerje, tako kot se s pari pogosto zgodi, pa se začneta dekleti sčasoma oddaljevati. Modra velja za barvo radosti – ko Emmini modri lasje začnejo počasi izginjati, nadomeščajo pa jih naravno svetli, počasi izginja tudi njuna sreča.

Kot še pišejo novinarji, gre za vlogo, ki bo mladi Adele Exarchopoulo zagotovila svetlo igralsko prihodnost, medtem ko naj bi bila za Léo Seydoux, ki se je morda spomnite iz Tarantinovih Neslavnih barab, to ena od zrelejših vlog.

"Čeprav gre za zgodbo o lezbijkah, bi film, ki bi si ga moralo ogledati čim več ljudi, z oznako 'lezbični film' ozkogledo kategorizirali," piše Indiewire. "Film govori o lezbijkah, namenjen pa je tistim, ki imajo možgane, srčni utrip in vsaj napol funkcionalen gen za empatijo."

Ne spreglejte