Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 3. 2021,
7.52

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

oskarji Oskarji

Torek, 30. 3. 2021, 7.52

3 leta

Zakaj v Hongkongu ne bodo prenašali Oskarjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

oskar nagrada | Foto Guliverimage/AP

Foto: Guliverimage/AP

V Hongkongu prvič po več kot pol stoletja ne bodo prikazali podelitve oskarjev. Gre za komercialno odločitev ali jim je to zapovedala Kitajska?

Podelitev najprestižnejših filmskih nagrad je v Hongkongu vsako leto od leta 1969 prenašala brezplačna TVB na svojem angleškem programu, prihodnji mesec pa podelitve ne bo na nobenem televizijskem kanalu. Zatrdili so, da gre za povsem komercialno odločitev, so poročanje tujih agencij povzeli na STA.

Odločitev je padla po tem, ko je Bloomberg News v začetku meseca poročal, da je propagandni oddelek kitajske komunistične partije svojim medijem, ki so pod državnim nadzorom, zapovedal, naj predvajajo nagrade in ne prikazujejo slovesnosti v živo. Razlog naj bi bile nominacija za kratki dokumentarni film Do Not Split o hongkonških prodemokratičnih protestih ter šest nominacij za film Nomadland na Kitajskem rojene ameriške režiserke Chloe Zhao.

Trn v peti režiserkine kritike na račun Kitajske

Državni mediji od takrat objavljajo prispevke, v katerih kritizirajo dokumentarni film, nacionalisti pa so se na spletu obregnili ob Chloe Zhao zaradi komentarjev, ki jih je izrekla pred leti in so bili kritični do Kitajske.

Chloe Zhao | Foto: Guliverimage/AP Chloe Zhao Foto: Guliverimage/AP

Državna radiotelevizija CCTV, ki je že predvajala slovesnost podelitve oskarjev, medtem še ni potrdila, ali bo prikazala letošnjo podelitev, še piše STA.

Tudi Hongkong vse bolj pod vplivom kitajske cenzure

V celinski Kitajski so vsi mediji strogo cenzurirani, napol avtonomni Hongkong pa ohranja več svoboščin po vzoru ena država, dva sistema. Toda vzdušje se hitro spreminja, piše STA. Po velikih in pogosto nasilnih protestih za demokracijo leta 2019 se je Peking odločil, da zaustavi opozicijo, in mestu med drugim naložil obsežen zakon o nacionalni varnosti.

Prodemokratsko opozicijo so zmanjšali, vendar je zakon prodrl tudi na mestno kulturno sceno. V zadnjih tednih so kinematografi umaknili protestni dokumentarni film, univerza je odpovedala razstavo fotoreporterjev, v muzeju sodobne umetnosti, ki ga bodo kmalu odprli, pa so povedali, da bodo uradnikom omogočili pregled njegove zbirke, še poroča STA.

93. podelitev oskarjev je predvidena 25. aprila. Z desetimi nominacijami vodi Netflixov črno-beli film o Hollywoodu Mank režiserja Davida Fincherja.

Oglejte si še:

Glenn Close
Trendi To se ni zgodilo že 37 let: Za isto vlogo nominirana za oskarja in malino
oskar nagrada
Trendi To so letošnji nominiranci za oskarje
Ne spreglejte