Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2020,
5.48

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

3

Natisni članek

smrt Kirk Douglas

Četrtek, 6. 2. 2020, 5.48

4 leta, 2 meseca

(1916-2020)

Umrl je legendarni ameriški igralec Kirk Douglas #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

3

V 104. letu se je poslovil legendarni ameriški igralec, režiser, producent in pisatelj Kirk Douglas. Novico o smrti je prek družbenih omrežij sporočil njegov sin, prav tako uspešen igralec Michael Douglas. "Bil je legenda, igralec iz zlate dobe filmskega ustvarjanja, ki je dobro živel v svojih zlatih letih. Človekoljub, ki je bil zavezan pravici in idealom, v katere je verjel, ter s tem postavil standarde za vse nas. A zame in moja brata Joela in Petra pa je bil predvsem oče, za Catherine pa tast," je v čustvenem sporočilu zapisal prvorojenec pokojnega Douglasa.

V 104. letu starosti se je poslovila igralska ikona Kirk Douglas. Novico o njegovi smrti je javnosti sporočil sin Michael Douglas.  | Foto: Reuters V 104. letu starosti se je poslovila igralska ikona Kirk Douglas. Novico o njegovi smrti je javnosti sporočil sin Michael Douglas. Foto: Reuters

Issur, ki je postal Kirk

Kirk Douglas se je rodil kot Issur Danielovitch 9. decembra 1916. Bil je sin judovskih staršev, ki sta se v ZDA preselila iz okolice kraja Mogilev, ki leži na območju današnje Belorusije. Družina je priimek pozneje spremenila v Demsky, Kirk pa je postal Isadore Demsky oziroma krajše Izzy Demsky.

Pozneje je na pobudo prijatelja Mladena Georgea Sekulovicha (pozneje bolj znanega kot Karla Maldena, soigralca Douglasovega sina Michaela Douglasa v televizijski nanizanki Ulice San Francisca) preimenoval v Kirka Douglasa.

Čeprav je zaigral v številnih filmskih uspešnicah in bil trikrat nominiran za oskarja (Šampion, Mesto iluzij in Sla po življenju), pa je zlati kipec prejel šele za življenjsko delo (leta 1996) in ne za posamično igralsko kreacijo.

Vloga sebičnega boksarja Michaela Kellyja v filmu Prvak (Champion) mu je prinesla prvo nominacijo za oskarja:

V filmu Sla po življenju je upodobil slovitega nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha in bil za svojo igralsko kreacijo še drugič nominiran za oskarja:

Večni Spartak

Njegova igralska kariera je trajala več kot šestdeset let. Najbolj ga je zaznamovala vloga Spartaka iz istoimenskega filma iz leta 1960, zadnji film, ki ga je posnel, pa je bil televizijski film Umori v Empire State Buildingu (Empire State Building Murders). Na velikih platnih se je zadnjič pojavil leta 2004, ko je zaigral v filmu Iluzija (Illusion).

Skupaj je zaigral v več kot 90 filmih in televizijskih nanizankah.

Njegovo igralsko kariero je najbolj zaznamovala vloga Spartaka iz istoimenskega filma:

Njegova najljubša vloga je bila vloga trmastega kavboja v filmu Osamljeni so pogumni (Lonely are the Brave) iz leta 1962, ki se noče priključiti sodobni družbi in zavrača sodobno tehnologijo.

Kirk Douglas | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Bil je tudi velik lomilec ženskih src. Kot se je večkrat pošalil, je bil žensk vajen, saj je odraščal s šestimi sestrami. Bil je dvakrat poročen (z drugo ženo Anne Buyends sta bila poročena kar 65 let), in je oče štirih otrok, Michaela, Joela in Petra, medtem ko je Eric zaradi predoziranja umrl leta 2004.

Po kapi je Kirk Douglas bolj cenil življenje:

Ena od prelomnic, ki je zaznamovala njegovo življenje, je bila kap, ki ga je prizadela leta 1996 in ga zaznamovala tudi fizično. Po tem se je bolj posvetil pisanju. Napisal je tudi knjigo Moja kap sreče, ki je izšla leta 2003. "Ne glede na vse slabe posledice kapi mi je ta dala ogromno novih razlogov, da postanem hvaležen," se je spominjal v enem od številnih intervjujev. 


Rad je bil v krogu svoje družine. Na fotografiji: v družbi žene Anne, prvorojenca Michaela in njegove žene Catherine.  | Foto: Getty Images Rad je bil v krogu svoje družine. Na fotografiji: v družbi žene Anne, prvorojenca Michaela in njegove žene Catherine. Foto: Getty Images

Umrl je v krogu družine, star 103 leta. Pred tremi leti, ob svoji stoti obletnici, je dejal, da si nikoli ni mislil, da bo dočakal 100 let.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on

Ne spreglejte