SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je igralec legendarnega Spocka iz serije Star Trek

2

termometer

 | Foto:
Leonard Nimoy, najbolj znan po svoji vlogi Spocka v seriji Star Trek, je umrl v 83. letu. Kot je dejala njegova žena, je umrl v zadnji fazi kronične pljučne bolezni, poročajo tuji mediji.

Kot je po pisanju dnevnika New York Times sporočila njegova soproga Susan Bay Nimoy, je umrl za posledicami kronične obstruktivne pljučne bolezni. Zbolel je zaradi strastnega kajenja, ki ga je sicer pred 30 leti končno opustil.

Igralec je pred štirimi dnevi objavil svoj zadnji tvit, v katerem je zapisal: "Življenje kot vrt. Popolne trenutke lahko doživimo, ohranimo pa jih lahko samo v spominu". Dodal je še kratico LLAP za legendarni Spockov pozdrav "Live long and prosper".

Nimoy se je rodil 26. marca 1931 v Bostonu ukrajinskima priseljencema in ortodoksnima Judoma. Že pri 18. letih je odšel v Hollywood. Igralec z značilno kvadratno čeljustjo in resnimi potezami je sprva igral vloge kavbojev in odvetnikov, sredi 60. let prejšnjega stoletja pa je dobil vlogo Spocka, križanca med človekom in Vulkancem ter člana posadke vesoljske ladje Enterprise v kultni seriji Zvezdne steze, s katero se je zapisal v zgodovino.

Spocka s koničastimi ušesi je Nimoy upodobil še v celi vrsti videoiger, filmov in drugih vej franšize. Med drugim je režiral filma The Search for Spock in The Voyage Home, pa tudi več ločenih projektov; bil je gledališki igralec, pisatelj in pesnik, preizkusil pa se je celo kot pevec in tekstopisec. Bil je tudi režiser, in sicer je med drugim režiral komedijo Trije možje in dojenček iz leta 1987.

Nimoyeva zamisel je tudi kultni Spockov pozdrav - iztegnjena dlan z mezincem in prstancem v eno smer, sredincem in kazalcem pa v drugo. "V vlogi Spocka končno našel najboljše iz obeh svetov" Svoj odnos do lika Spocka je razkril v avtobiografijah I Am Not Spock iz leta 1977 in I Am Spock iz leta 1995. V prvi je zapisal, da je v tej vlogi končno našel najboljše iz obeh svetov, in sicer ga je občinstvo sprejelo, obenem pa je lahko še naprej igral osamljenega in odtujenega vesoljca.

Njegov prvi zakon z igralko Sandi Zober, s katero ima dva otroka, se je končal z ločitvijo. Z drugo soprogo Susan Bay Nimoy je poročen od leta 1989. Ima šest vnukov in enega pravnuka. Od igralca se je poslovila tudi ameriška vesoljska agencija Nasa Nimoyeva smrt je sprožila poplavo odzivov na družbenih omrežjih. Od igralca se je med drugim poslovila tudi ameriška vesoljska agencija Nasa. "Počivaj v miru Leonard Nimoy," je zapisala Nasa na Twitterju, kjer so še dodali, da so Zvezdne steze navdihnile številne Nasine sodelavce.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin