Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2014,
20.04

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Thor kladivo teža

Torek, 25. 3. 2014, 20.04

5 let, 3 mesece

Teža Thorovega kladiva je enaka teži 97 milijonov Titanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaj dobite, če v velikost žoge za ameriški nogomet stlačite 97 milijonov Titanikov? Znanstveniki s to primerjavo ponazarjajo težo legendarnega kladiva Mjolnirja, ki ga vihti stripovski junak Thor.

Thor, nordijski bog s planeta Asgard, se je kot superjunak prvič pojavil v Marvelovem stripu leta 1962. Nastal je v domišljiji legendarnega ustvarjalca stripov Stana Leeja.

Znan je kot eden od ustanoviteljev superjunaške ekipe Maščevalcev, v kateri mu družbo delajo še Stotnik Amerika, Iron Man, Hulk, Črna vdova in Hawkeye. Največkrat je upodobljen s kultno čelado in s še bolj prepoznavnim vihtečim se kladivom Mjolnirjem.

Ste se morda kdaj vprašali, kako težko je pravzaprav Thorovo kladivo? V roke ga namreč lahko prime le tisti, ki ga je vreden, pa še to mora biti izbranec s herkulsko močjo.

No, v resnici je kladivo mnogo bolj morilsko, kot si sploh lahko predstavljate. Ne samo, da ima moč ustvarjati tornade, nevihte in strele, ampak je tudi neznansko težko.

Pred enim letom so astrofizika Neila deGrassa Tysona povprašali, koliko po njegovem mnenju tehta Mjolnir. Tyson je takrat odgovoril, da je, ker je kladivo izdelano iz materije umirajoče nevtronske zvezde (tako vsaj pravijo ustvarjalci stripov), njegova teža enakovredna teži vsaj 300 milijard slonov oziroma 4,5 biljarde ton.

Zdaj so znanstveniki prišli do drugačnih rezultatov. Sporočili so, da bi bil Mjolnir, če bi bilo kladivo resnično, težak deset biljard ton, kar je enako teži 97 milijonov Titanikov, ki bi jih zgostili v velikost žoge za ameriški nogomet.

Košček materiala iz umirajoče nevtronske zvezde v velikosti sladkorne kocke je namreč enak masi vsega prebivalstva na Zemlji. Kladivo je torej tako težko, da bi, če bi ga svetlolasi nordijski bog spustil iz rok, predrlo Zemljino skorjo in se potopilo do njenega jedra. Uničenje bi bilo podobno tistemu, ki ga je pred več deset milijoni let povzročil asteroid, odgovoren za izumrtje dinozavrov.

Vendar Thoru ni treba, da izpusti kladivo, da uniči vse na Zemlji. Že obstoj kladiva bi bil zadosten, da uniči vse v polmeru 30 metrov. Njegova gravitacija bi bila tako močna, da bi človeško bitje v trenutku spremenila v prah.

Tega v dveh Marvelovih filmih o tem superjunaku ni videti. Če bi bilo tako, potem ne bi bilo zgodbe. Ustvarjalci filmov so se namreč odločili, da bo kladivo težko vsega skupaj "le" dobrih 19 kilogramov.

Ne spreglejte