Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
10.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Steve McQueen

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 10.09

7 let, 12 mesecev

Steve McQueen slavil v Torontu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Film 12 Years a Slave britanskega režiserja Steva McQueena je zmagal na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu in se prebil med največje favorite za oskarje.

Zgodovinska drama o svobodnem črncu, ki so ga ugrabili in prodali v suženjstvo, se je z nagrado občinstva na mednarodnem festivalu v Torontu prebil v elitni filmski klub. Člane ameriške akademije znanosti in filmske umetnosti, ki bodo oskarje podeljevali 2. marca prihodnje leto, bi lahko zmotili le preveč eksplicitni prizori nasilja v filmu britanskega režiserja Steva McQueena, v katerem igrata Chiwetel Ejiofor in Michael Fassbender. Nobenega dvoma ni, da bo film 12 Years a Slave paradni konj letošnje filmske sezone.

Med preteklimi dobitniki nagrade občinstva na prestižnem kanadskem filmskem festivalu, ki je eden od redkih svetovnih festivalov, kjer nagrad ne podeljuje strokovna žirija, ampak občinstvo, sta bila tudi Revni milijonar in Kraljev govor, ki se oba bleščita tudi v oskarjevskem siju. Tudi lanski zmagovalec Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook) je bil nominiran za oskarja za najboljši celovečerec, vendar je oskarja za najboljšo žensko vlogo domov odnesla Jennifer Lawrence. Če bi McQueen, rojeni Londončan, ki živi na Nizozemskem, res dobil oskarja, bi bil to prvi oskar za najboljšo režijo za temnopoltega režiserja. Do zdaj sta bila nominirana le John Singleton in Lee Daniels. V kategoriji najboljši celovečerni film so bili do zdaj nominirani le štirje temnopolti kandidati.

Režiser Steve McQueen se je za nagrado v Torontu zahvalil prek videoklica. "Vzhičen sem, da sem dobil nagrado na festivalu, kjer je prikazanih toliko čudovitih filmov. To je zame fantastična čast, globoko hvaležen sem," je dejal režiser, ki se je podpisal pod uspešna filma Lakota in Sramota. Njegov najnovejši izdelek že od premiere na festivalu Telluride v Koloradu 30. avgusta prejema samo navdušene kritike.

Stevu McQueenu sta v Torontu sledila še en Britanec, veteran med režiserji, Stephen Frears, in še en film o življenjskih preizkušnjah, drama Philomena, ki se je v Torontu izkazala za pravo uspešnico, potem ko je imela premiero že v Benetkah. Film govori o novinarju in njegovi želji, da Irki Philomeni (igra jo Judi Dench) pomaga poiskati davno izgubljenega sina, ki ga je morala oddati v posvojitev. Tretje mesto je pripadlo trilerju Prisoners s Hughom Jackmanom in Jakom Gyllenhaalom o očetu, ki išče pogrešano hčer.

Nagrado za najboljši dokumentarni film so podelili filmu The Square, ki popisuje dogodke na kairskem trgu Tahrir v preteklih dveh letih. "To je edina nagrada, ki filmski ekipi v Kairu in ljudem na ulicah res kaj pomeni, tako vidimo, da ljudem po svetu ni vseeno za naš boj," je povedala egiptovska režiserka Jehane Noujaim.

V kategoriji Midnight Madness (Polnočne norosti) pa je slavil japonski film Why Don't You Play in Hell?.

Ne spreglejte