Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
12.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Škrlatni dež Prince glasbeni film DKino SiOL TV

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 12.55

6 let, 7 mesecev

Škrlatni dež (Purple Rain)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Škrlatni dež

Novo v videoteki DKino na SiOL TV! Z oskarjem nagrajen in delno avtobiografski filmski prvenec nedavno umrlega legendarnega glasbenika Princea, v katerem lahko slišimo nekatere njegove najbolj znamenite glasbene uspešnice.

ZDA/1984/106 min.
Režija: Albert Magnoli
Igrajo: Prince, Apollonia Kotero, Morris Day, Olga Karlatos, Clarence Williams III, Jerome Benton, Billy Sparks, Jill Jones, Charles Huntsberry       
Žanr: Glasbena drama
Ocena IMDb: 6,4/10

To je zgodba o odličnem mladem glasbeniku "the Kidu", ki ima kopico težav. Je tudi zgodba o iskanju samozavesti in ljubezni. Središče njegovega življenja je v nočnem klubu, v katerem je življenje hitro, ljubezenske zveze pa so bežne. The Kid se mora spopadati z družinskimi razprtijami, iskanjem umetniškega izraza in tekmecem Morrisom Dayem, vodjem enega najbolj priljubljenih funk bendov v Ameriki, imenovanem The Time.

Izkaže se, da mu je prav zadnji največja ovira, saj želi Princea poraziti ne le v glasbi, temveč se poteguje tudi za naklonjenost njegove simpatije Appolonie. Mladi glasbenik malodušju ubeži tako, da si naredi zatočišče v kleti hiše svojih staršev. V njem ustvarja svojo glasbo in se uči spopadati z jezo in ranljivostjo.

Zanimivosti:

Škrlatni dež | Foto:

• Zgodba ohlapno temelji na glasbenikovemu resničnemu življenju. Prince je koncept razvil med koncertno turnejo 1999, glavno žensko vlogo pa bi morala odigrati njegova varovanka in vodja dekliške zasedbe Vanity 6 Vanity. Ker je ta zapustila skupino še pred začetkom snemanja filma, jo je zamenjala Apollonia Kotero – glavna pevka skupine Apollonia 6.

Škrlatni dež je prejel oskarja za najboljši izvirni muzikal, to pa je tudi zadnji film, ki je slavil v tej kategoriji. Čeprav pravila Akademije še vedno dovoljujejo to kategorijo, na zadnjih 31 podelitvah ni bilo dovolj primernih kandidatov, da bi jo upravičili.

• Dve pesmi z glasbenega albuma – When Doves Cry in Let's Go Crazy – sta zasedli vrh ameriških glasbenih lestvic, naslovna pesem Purple Rain pa se je na njih povzpela do drugega mesta. Samo v ZDA so prodali več kot 15 milijonov izvodov albuma, v drugih državah pa še 10 milijonov izvodov.

• Večino pesmi, ki jih slišimo v filmu, so posneli v živo.

Škrlatni dež je eden od treh Princeovih celovečercev in edini, ki ga ni sam tudi režiral. Druga dva sta Under the Cherry Moon (1986) in Graffiti Bridge (1990), ki je neuradno nadaljevanje Škrlatnega dežja.

• Čeprav je proračun filma znašal relativno skromnih 7,2 milijona ameriških dolarjev, je ta presegel vsa pričakovanja in v svetovnih kinematografih zaslužil več kot 80 milijonov dolarjev.

 Napovednik filma Škrlatni dež:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto ali 200 – DKino

Ne spreglejte