Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2014,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bled Film Festival BFF Rade Šerbedžija Noah Charney

Četrtek, 29. 5. 2014, 10.11

8 let

Šerbedžija: Nismo samo še eden v vrsti filmskih festivalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizatorji BFF z Radetom Šerbedžijo na čelu so predstavili filme, ki se bodo junija potegovali za zvon želja, ob tem pa še enkrat poudarili rdečo nit festivala: problematiko vode.

Izbor osmih celovečernih igranih filmov in osmih dokumentarnih filmov na temo vode, ki si jih bomo lahko ogledali v tekmovalnem programu prvega mednarodnega Bled Film Festivala, je končan. Ta je potekal pod taktirko selektorjev Rade Šešić in Noaha Charneyja, zmagovalce med prikazanimi filmi, ki se bodo potegovali za zvonove želja, pa bosta na zadnji dan festivala, 21. junija, izbrali tričlanski žiriji pod vodstvom italijanske igralke Caterine Murino ter češke režiserke in scenaristke Hanke Kastelicove.

Voda omogoča življenje, lahko pa ga tudi vzame Predstavitev izbranih filmov in kipca zvon želja se je odvila na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku, udeležili pa so se je številni vidni člani častnega odbora BFF na čelu s predsednikom festivala Radetom Šerbedžijo in svetovnim prvakom v potapljanju na dah ter ustanoviteljem organizacije GUWAA (world under water awarness association) Kristijanom Curavićem.

Hrvaški igralec s slovenskim potnim listom, ki ga pogosto srečujemo tudi v hollywoodskih filmih, je ob tej priložnosti še enkrat poudaril, da ne želijo biti samo še eden v vrsti filmskih festivalov, temveč pionirski festival s težiščem na ekologiji, ki bo v ospredje postavil težave sodobnega sveta, še posebej problematiko vode.

Šerbedžija je opozoril, da se je ta problematika izkazala tudi v naši neposredni bližini v obliki katastrofalnih poplav, ki so pred kratkim doletele Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Hrvaško.

Od besed k dejanjem Organizatorji so se v ta namen povezali tudi z GUWAA – organizacijo, ki jo je pred sedmimi leti ustanovil svetovno znani hrvaški potapljač Kristijan Curavić s ciljem očistiti, ohraniti in zavarovati morja, jezera in reke po vsem svetu.

Lani so v 24 urah očistili vode v 60 državah in iz njih dvignili kar 150 ton smeti. Akcijo bodo ponovili tudi letos: dan pred odprtjem festivala bodo pod okriljem organizacije GUWWA izpeljali čiščenje slovenskega vodovja v okviru t. i. Slovenia Aqua Day 2014.

Organizatorji so še izdali, da bodo v okviru festivala pripravili tudi okroglo mizo z aktualno problematiko, ki se je bodo udeležili filmski zvezdniki, strokovnjaki, politiki in gospodarstveniki. Udeležbo sta že potrdila evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik in klimatologinja ter Nobelova nagrajenka prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Celovečerni filmi, ki nas takoj zgrabijo Uvodnim besedam Šerbedžije in Curavića je sledila predstavitev tekmovalnih filmov. Selektor celovečernega programa Noah Charney je pojasnil kriterije za svoj izbor. Izbiral je med novimi neodvisnimi filmi različnih žanrov z različnih koncev sveta. Želel si je filmov, ki so narejeni iz srca in ki gledalca zgrabijo takoj na začetku ter ga ne spustijo do končnega razpleta. Vsi filmi bodo v Sloveniji prikazani premierno.

Kakovosten dokumentarni program na temo vode Osem dokumentarnih filmov, ki jih je izbrala selektorica Rada Šešić, pokaže vodo z različnih zornih kotov. Voda je lahko odrešitelj za tiste, ki do čiste vode nimajo dostopa, lahko je uničevalec, ki uniči človeška življenja, hiše in upanje, lahko je utelešenje pohlepa bogatih in močnih, čeprav imamo do vode pravico vsi, lahko pa je prijatelj, ki nam daje hrano in ohranja tradicijo.

Ne spreglejte