Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gospodar prstanov Hobit biografski film

Petek, 22. 11. 2013, 12.49

8 let

Prihaja biografski film o očetu Hobita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Warner Bros. je tisti srečni studio, ki je posnel trilogijo Gospodar prstanov in snema trilogijo Hobit, Fox Searchlight pa bo studio, ki bo končno posnel biografski film o očetu Prstana in Hobita.

Ne, ni govora o režiserju Petru Jacksonu, temveč J. R. R. Tolkienu, knjižnem očetu trilogije in njene predzgodbe.

Studio je za pisanje scenarija za film s preprostim naslovom Tolkien najel irskega filmarja Davida Gleesona. LA Times poroča, da se bo Gleeson zagotovo dobro znašel v tej vlogi, saj naj bi bil eden največjih Tolkienovih privržencev in te zvrsti literature. Peter Chernin bo projekt produciral.

Tolkien se je rodil leta 1892 v Južni Afriki, po smrti očeta pa se je z družino še kot majhen deček preselil v Anglijo. Diplomiral je na kolidžu Exeter v okviru Univerze Oxford ter služil kot vojak med prvo svetovno vojno. Po koncu vojne se je zaposlil kot profesor na kolidžu Pembroke. Prav tam je spisal Hobita in prva dva dela trilogije Gospodar prstanov.

Gleesonov scenarij se bo osredotočil predvsem na del Tolkienovega življenja med prvo svetovno vojno in profesuro na kolidžu Pembroke ter poskušal prikazati, kako se je avtorjevo resnično življenje zrcalilo v njegovih delih fikcije.

Tolkien ni prvi poskus, da bi življenje avtorja prikazali na velikih platnih. Res pa je, da do zdaj še ni bilo tako velikega projekta o njem. Eden bolj zgodnjih poskusov je bil Mirkwood, film, ki bi temeljil na romanu Steva Hillarda, v katerem je govora o Tolkienovem delu med drugo svetovno vojno. A kaj več od same novice o filmu se ni zgodilo.

Sicer še ni znano, če bo organizacija, ki upravlja s Tolkienovo zapuščino, z Gleesonom sodelovala pri nastajanju filma. Ni skrivnost, da Christopher Tolkien ni naklonjen Jacksonovim filmskim adaptacijam knjižnih del njegovega očeta.

Ne spreglejte